Szentté avatnák Sztálint, az egyház tiltakozik

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2008. november 27., 11:22 Legutolsó módosítás: 2008. november 27., 11:32

Moszkva - A moszkvai pátriarkátus egészségtelen szélsőségnek tekinti, hogy akadnak, akik Sztálint istenként tisztelik és szentté akarják avatni. Forrás: MTI

Erről Mihail Prokopenko pópa, az egyházi külső kapcsolatok kommunikációs szolgálatának vezetője beszélt az Interfax hírügynökségnek adott interjúban szerdán annak kapcsán, hogy egy Szentpétervár melletti ortodox templomban megjelent egy ikon - ortodox szentkép -, amely Sztálint, s mellette a szent Moszkvai Matrónát ábrázolja, akivel a politikus állítólag találkozott 1941 őszén.

Lehet eltérő módon megítélni Sztálin vagy akár Rettegett Iván cár tevékenységét, de egy ember történelmi érdemeinek elismerése nem jelenti egyben az illető szentté avatását és ikonokon való ábrázolását - vélekedett Mihály atya, s hozzátette: az említett ikonon ábrázolt találkozás aligha történt meg a valóságban, amint a legtöbb más, Sztálinnal és a vallással összefüggő monda is csak a fantázia szüleménye.

"Sztálin és más hasonló személyek ikonfestészeti ábrázolása afféle szellemi bolsevizmus, annak a beteges törekvésnek a kifejeződése, hogy mindenféle gondolatot a szélsőségig vigyenek" - mondta a pópa.

Bírálta a szentpétervári kommunistákat, akik Sztálint ábrázoló kis nyomtatott szentképekkel terveztek akciót, s felhívta a figyelmüket arra, hogy egy-egy ember csakis szentté avatása után ábrázolható ikonon.

"Más szóval az egyház majd maga eldönti, hogy kit avat szentté és kit nem, s szentképek sokszorosítása a nem szentté avatott személyről legjobb esetben is az ítélőképesség hiányáról tanúskodik, rossz esetben pedig istenkáromlás" - mondta.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben