Szentek közé került az ukrán exelnök

— Felvéve: , , , , ,
Létrehozás: 2010. szeptember 24., 14:23 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 24., 14:26

Felfestették a Lemberghez közeli Verin község görög-katolikus templomának falára Viktor Juscsenko volt ukrán elnököt és családját – adták hírül tömegesen az ukrán és orosz hírlapok. A politikus a szűzanya jobbján teszi a dolgát, felesége, Katerina, valamint Tarasz fia társaságában. Juscsenko a nejével és a kisebbik gyermekével az ukrán családot, a szent családot testesíti meg – magyarázta a jelenséget Vaszil Hovhera atya, a templom elöljárója. Hozzátette: Juscsenko volt eddig a legjobb elnök Ukrajnában, de ha a jelenlegi államfő, Viktor Janukovics is bizonyít, neki is találnak helyet a kupolában. Forrás: index.hu

Régi hagyomány, hogy a templomok falain nemcsak szenteket, hanem valós személyeket is megörökítenek – fejtette ki álláspontját az ügyben Mikola Havriliv ikonfestő. A művész egyúttal más hírességek szerepeltetésére is felhívta a figyelmet: ott lesznek a verini templomban II. János Pál és XVI. Benedek római katolikus pápák, valamint több híres egyházi és világi személyiség a múltból és a jelenből.

A tudósítások szerint a helyiek felemásan fogadták a dolgot. Van, aki úgy véli, a templomokban szenteket kell ábrázolni, Juscsenko ráadásul nem váltotta be ciklusa alatt a hozzá fűzött reményeket. Mások ezzel szemben úgy látják, nincs baj az ikonnal. Egy Vaszil néven említett hívő például azt hallotta, Donyeckben ugyanígy megfestették Janukovicsot. Nekik szabad, nekünk nem? – tette fel a kérdést.

A történtek további érdekessége: Mikola Havriliv a művészet egy másik ágában is tett már le ezt-azt az asztalra. Az ikonfestő ismert rockzenész, billentyűsként számos, orosz és ukrán nyelvterületen sztárnak számító együttesben dolgozott, jelenleg az X Projekt zenekar tagja. A verini templom falán az együttes gitárosa is feltűnik, igaz, hangszere nélkül.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben