Salman Rushdie könyvet ír tízéves rejtőzködéséről

Létrehozás: 2010. február 24., 13:09 Legutolsó módosítás: 2010. február 24., 13:09

Atlanta – Salman Rushdie könyvet ír élete halálos fenyegetettségben eltöltött évtizedéről. Az író erről az atlantai Emory Egyetemen beszélt, ahol a héten kiállítás nyílik kézirataiból, leveleiből és fotóiból. Forrás: MTI

„Ez az én történetem és egyszer el kell mesélnem. Ez az idő, úgy vélem, hamarosan elérkezik” – árulta el az egyetemen tanító 62 éves író a kiállítás bemutatása előtti sajtótájékoztatón. Az indiai származású, de brit állampolgárságú és ideje nagy részét Nagy-Britanniában töltő Rushdie 1989-től tíz éven át bujkált Angliában a hatóságok védőőrizetében, miután Khomeini ajatollah, Irán akkori vezetője fatvát adott ki ellene istenkáromlónak bélyegzett Sátáni versek című kötete miatt.

A vallási parancs szerint bármely hithű muszlim megölhette. Az iráni kormány 1998-ban deklarálta, hogy nem támogatja többé a fatvát, de radikális iszlám csoportok az utóbbi években is támadták Rushdie-t és bojkottal fenyegették mindazokat a szervezeteket, amelyek kapcsolatban állnak vele.

Rushdie még 2006-ban adományozta az Emory Egyetem könyvtárának életének fontos dokumentumait: több regényének kéziratát, publikálatlan írásait, gyermekkori fényképeit és olyan neves személyiségektől kapott leveleit, aki támogatásukról biztosították a fatva kibocsátása utáni nehéz időszakban.

Az egyedülálló gyűjteményből az egyetemen pénteken nyílik meg a kiállítás, amelyet szeptemberig látogathat a közönség. A rendezők egy egész falat szenteltek azoknak a post-it céduláknak, amelyeket az író regényírás közben használt.

„Sohasem hittem volna, hogy a firkálmányaim 90 centi magas halomba gyűlnek. Viszont ahogy beleegyeztem a kiállításba, azonnal tudtam, hogy egy kicsit zavarba fog hozni” – mesélte az író, aki irodalmat tanít az Emoryn.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben