Olasz földrengés: Több mint 170 halott – Páratlan értékek is romba dőltek

Létrehozás: 2009. április 07., 11:15 Legutolsó módosítás: 2009. április 07., 12:17

Róma – A kedd reggeli friss adatok szerint 179 a közép-olaszországi pusztító földrengés halálos áldozatainak száma és 35 embert tartanak nyilván eltűntként – közölték az olasz mentők. Az emberi áldozatok mellett súlyosak az anyagi károk is: a földrengés megrongált több történelmi templomot és más műemléket is a közép-olaszországi L'Aquilában és a város környékén – közölte az olasz kulturális minisztérium. Forrás: MTI, Kathpress

Negyven áldozatot nem tudtak még azonosítani. A sérültek száma továbbra is mintegy 1500.

A túlélők utáni kutatás egész éjszaka folytatódott. Kora hajnalban, majdnem 23 órával az első pusztító földmozgás után a mentőalakulatok kiszabadítottak egy 24 éves egyetemista lányt a romok alól – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Abruzzo régió székhelyén, L,Aquilában és a térségben eddig több mint 100 túlélőt tudtak megmenteni. Az eltűntként nyilvántartottaknál azonban egyre kevesebb a remény arra, hogy élve előkerüljenek a romok alól.

A földrengés áldozatául esett legalább négy román és reneszánsz templom, valamint egy XVI. századi vár is részben összedőlt.

Berogyott a L'Aquila középkori falain kívül, de azok közvetlen közelében álló Santa Maria di Collemaggio bazilika főhajójának egy része. Ez a térség egyik leghíresebb temploma. A román-gótikus Santa Maria di Collemaggio volt 1294-ben V. Celesztin pápa megkoronázásának színhelye. Szintén L'Aquilában beomlott a pazar reneszánsz San Bernardino bazilika harangtornya.

Az Appenninek legmagasabb hegye, a Gran Sasso (2912 m) közelében fekvő L'Aquilát számos nagy erejű földrengés sújtotta már 1254-es megalapítása óta. 1703-ban a város túlnyomó része romba dőlt egy ilyen elemi csapásban – írta az MTI.

XVI. Benedek pápa az aquilai püspöknek, Giuseppe Molinarinak küldött táviratában részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A Szentatya buzdító szavakkal fordult a mentésben részt vevő szervezeteknek, akik az eltűntek után kutatnak és az otthonukat elveszített embereknek segítenek.

A Tarcisio Bertone bíboros által aláírt táviratban a pápa lelki erőért fohászkodik az áldozatok hozzátartozói számára és különleges apostoli áldását küldi valamennyi ott élő embernek – írta a Kathpress.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben