Obama szabad utat enged az őssejtkutatásnak

Létrehozás: 2009. március 11., 11:18 Legutolsó módosítás: 2009. március 11., 13:20

Washington – Barack Obama amerikai elnök március 9-én feloldotta az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalmat. Justin Rigali philadelphiai érsek szerint ezzel „a politika szomorú győzelmet aratott a tudomány és az erkölcs fölött”. Forrás: Magyar Kurír, MTI

Obama szabad utat enged az őssejtkutatásnak

Barack Obama

Az Egyesült Államok Püspöki Konferenciája Életvédő Bizottságának elnöke más életvédőkkel és vezető személyiségekkel együtt bírálta a tilalom feloldását, amelyet az elnök kampánya során előre megígért. A döntést követően Barack Obama a Fehér Házban arról beszélt, hogy elődje, George W. Bush 2001-es rendelkezése, amellyel megtiltotta az embrionális őssejtkutatások központi támogatását, „hamis határvonalat vont a józan tudomány és az erkölcsi értékek között”. Az ember klónozását azonban „veszélyes, teljesen rossz” iránynak nevezte, aminek – mint mondta – nincs helye a társadalomban. Obama megerősítette: biztosítani kívánja, hogy kormánya soha ne adjon zöld utat az ember klónozásának – írja a CNS.

Rino Fisichella érsek, az Élet Pápai Akadémiájának elnöke kedden kijelentette, hogy Obama rendeletével a politika győzelmet aratott az erkölcs felett. Úgy vélte, hogy valószínűleg bizonyos gyógyszergyártók vagy gazdasági érdekek húzódnak meg az amerikai elnök döntésének hátterében. Az amerikai katolikus püspöki konferencia ugyancsak bírálta Obama rendeletét.

Bár közvetlenül nem utalt az amerikai elnök vitatott döntésére, a L,Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos napilapja egy keddi cikkében megismételte a katolikus egyház álláspontját, amely szerint az embriókat is emberi lénynek kell tekinteni. Tudósok az őssejtkutatástól remélnek áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában; az egynapos embrióból kinyert őssejtekből bármilyen emberi sejt kifejlődhet. Miután azonban az őssejtek kinyeréséhez el kell pusztítani az embriót, a kutatások ellenzői gyilkosságot emlegetve az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást.

Obama egyik fő kampányígérete volt az őssejtkutatást érintő pénzügyi korlátozások megszüntetése. Az elnök úgy látja, hogy az utóbbi években az amerikai kormány tévesen állította egymással szembe a tudományt az erkölcsi értékekkel. Hozzátette, hogy az őssejtkutatásokban hatalmas lehetőségek rejlenek, és megfelelő szabályozással, szigorú ellenőrzéssel a veszélyek elkerülhetők.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben