Német evangélikus és pietista csúcstalálkozó: az együttműködés erősítése jegyében

Létrehozás: 2009. március 24., 12:47 Legutolsó módosítás: 2009. március 24., 13:04

Güstow – A Németországi Egyesült Evangélikus-Lutheránus Egyház (Vereinigte Evangelisch-Lutherische Kirche Deutschlands (VELKD) ás az Evangélikus Gnadaui Gyülekezeti Közösség (Evangelische Gnadauer Gemeinschaftsverband) képviselői tanácskozásra gyűltek össze, hogy az egymás közti együttműködést elősegítsék és az egymás iránti kölcsönös bizalmat erősítsék. Forrás: idea.de

Német evangélikus és pietista csúcstalálkozó: az együttműködés erősítése jegyében

Christoph Morgner

A március 23-án nyilvánosságra hozott közlemény szerint a VELKD és a pietista güstowi szervezet képviselői már március 10-én találkoztak egymással és püspöki konferenciát tartottak.

A gnadauiak képviselője, Christoph Morgner (Kassel) szerint a közösségi találkozó célja az volt, hogy a jövőben kölcsönösen segítsék egymást a gyülekezetek képviselői. Az egyházak képviselői kölcsönösen elismerték a másiknál végzett keresztséget, esketést és temetést is.

Eddig ilyen szabályozás már létezett, hiszen Baden, Württemberg és Berlin-Brandenburg-schlesische Oberlausitzban már ez gyakorlat volt, ám a VELKD nyolc tartományi egyházával még nem volt ezirányú megállapodás.

A gnadauiak képviselője kitért arra is, hogy az EKD támogatja a németországi különböző gyülekezeti formákat.

A VELKD vezető püspöke, Johannes Friedrich (München) köszönetet mondott a találkozáson szerzett impulzusokért, amelyek a különböző közösségekből áradnak. A püspök hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni a különböző kegyességi irányzatokat és hálás volt azért is, hogy egyes közösségek olyan embereket is elérnek, akik nem kötődnek egyetlen egyházhoz sem.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben