Német és lengyel püspökök közös nyilatkozata a békéért

Létrehozás: 2009. szeptember 02., 11:19 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 02., 11:22

Berlin – A II. világháború kirobbanásának 70. évfordulója alkalmából Németország és Lengyelország püspökei közös nyilatkozatot adtak ki. A szeptember elsején Berlinben bemutatott szentmisén a főpásztorok együtt imádkoztak a világ békéjéért. Forrás: Magyar Kurír

A 70. évforduló alkalmából megfogalmazott püspöki nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy „csak a megbocsátás és a kiengesztelődés alakíthatja ki a béke kultúráját, mely a közjót szolgálja. Egyre kevesebben vannak már a túlélők, akik a saját szemükkel látták a világháború borzalmait. Egyre csökken azoknak a száma is, akiknek van bátorságuk kimondani a megbánás és a megbocsátás szavait, új fejezetet nyitva ezáltal népeink történetében". Az új nemzedékeknek tisztában kell lenniük a történelmi múlttal – figyelmeztetnek a lengyel és a német főpásztorok. A békét napról napra kell építenünk; csak akkor virágozhat, ha mindenki felelősségel él.

XVI. Benedek pápa több ízben is szót emelt a háború és a totalitárius rendszerek pusztításai ellen; hangsúlyozva, hogy a rosszon csak megbocsátással emelkedhetünk felül. E kiengesztelődés gondviselésszerű jelképe, hogy Lengyelország szülötte után német pápa került Péter székébe. Mindketten fölkeresték az auschwitzi koncentrációs tábort, hogy leróják kegyeletüket az áldozatok előtt, és hogy figyelmeztessék a világot: az ember megvetése és jogainak megsértése az erőszak formáihoz vezethet.

XII. Piusz pápa néhány hónappal megválasztása után felemelte szavát, hogy megakadályozza a háború kitörését. 1939. augusztus 24-én a Vatikáni Rádió közvetítésével mondta el a világ hatalmasaihoz intézett békeüzenetét. Ekkor hangzott el azóta híressé vált próféciája: „Közel a veszély, de még időben vagyunk. Semmi nem vész el a békével. De minden elveszhet a háborúval.”

*

A szeptember 1-jei berlini megemlékezésen több európai vezető, köztük Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Silvio Berlusconi olasz kormányfő is részt vett. Danzig közelében a Westerplatte-félszigeten, a támadás helyszínén is fölidézték a szomorú eseményt.

A berlini megemlékezésről itt olvashatnak.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben