Német egyházi projekt: Keresztelési ünnep a Loccum kastélyban

Létrehozás: 2009. április 16., 13:03 Legutolsó módosítás: 2009. április 16., 13:05

Hannover – Loccum – A keresztség a keresztények közötti alapkötelék. Az ősegyházban csak felnőtteket kereszteltek, de később a gyerekkeresztség is gyakorlattá vált. A német evangélikus egyházban a gyermek- és a felnőtt keresztség egyenrangúak. Az EKD-ban (Németországi Protestáns-Evangélikus Egyház) 2008-ban 200 ezer ember keresztelkedett meg. Forrás: EKD

Hogy a keresztséget előmozdítsák, egyes gyülekezetekben tudatosan a szülőket szólítják meg. Így aztán arra is fény derül, miért nem kereszteltetik meg a gyerekeket, mennyire tudatos a keresztség megtagadása, vajon egyáltalán nem, vagy csak később szeretnék-e gyereküket megkereszteltetni a szülők.

A keresztséget említve, sokan egy óriási felhajtással járó családi ünnepségre gondolnak, amelyhez egyházi szertartás kapcsolódik. Ha a család szűk körű, vagy a fiatalok nem akarnak velük ünnepelni, akkor a keresztséget magát sokszor lehetetlennek tartják. A növekvő szegénység is hozzájárul a keresztség elodázásához. A lelkészek tapasztalata azonban azt mutatja, sokszor a szülők elvárják: maga az egyház hívja fel a figyelmüket a keresztelés lehetőségére.

A németországi Stolzenau-Loccum egyházkörzetében, Hannover közelében egyszer egy évben az evangélikus szülőket meghívják a még meg nem keresztelt pár hónapostól 12 éves korú gyerekeikkel együtt, és a Loccum kastélyban hatalmas keresztelési ünnepséget tartanak nekik.

„A gyerekek számára fontos, hogy szerető Isten áll mellettük, aki óvja és védi őket, akinek mindent elmondhatnak. Minél nagyobbak lesznek, és minél többet tapasztalnak az életből, annál jobban keresik azt a helyet, ahol bizalommal és védettséggel találkoznak. A keresztségben istennek ezt a szeretetét és védettségét kapják meg” – áll a szülőknek kiküldött levélben.

A szülők és a megkeresztelendő gyerekek először is előkészítő találkozón vesznek részt, ahol a keresztség jelentőségéről beszélgetnek el velük és a gyerekeknek játékos formában (pl. bábok segítségével) megtanítják az alap dolgokat Istenről.

A kastély területén aztán egy másik alkalommal nyolc keresztelési helyet kereshetnek fel, keresztelőkutat, kápolnát...stb., ahol rövid szertartás alatt megkereszteltethetik a gyerekeket.

A családokat a fúvósok fanfárja fogadja és a lelkészek üdvözlik a bejáratnál. Az istentisztelet kezdetén megtöltik vízzel a keresztelési medencéket és a kereszteléskor átadandó gyertyákat is odakészítik.

A keresztelés végén mindenki kap egy Igét, áldást és közösen imádkoznak a megkereszteltekért. Végül a családokat közös szeretetvendégségre hívják, ahol együtt ünnepelnek kicsik és nagyok.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben