Meleg evangélikus lelkészek szolgálhatnak Amerikában

Létrehozás: 2009. augusztus 24., 08:10 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 24., 08:12

Minneapolis – A legnagyobb amerikai evangélikus egyház történelmi döntést hozott: a 4,6 millió tagot számláló felekezet vezetői határozata értelmében a jövőben a gyülekezetek jóváhagyásával homoszexuális párkapcsolatban élő melegeket is pappá szentelhetnek. A Los Angeles-i napilap szerint az evangélikusok döntése áttörést hozhat a protestánsok a melegekkel szembeni elutasításának letörésében. A The Washington Times viszont egyházszakadás lehetőségéről beszél. Forrás: The Washington Times, The Los Angeles Times, The Washington Post, globusz.net

A legnagyobb amerikai evangélikus egyház presbiterei pénteken eltörölték a monogám, egész életre szóló homoszexuális párkapcsolatban élő lelkészek felszentelésére vonatkozó tilalmat – írja a The Los Angeles Times. A jövőben az egyes gyülekezetei meleg presbitereket is választhatnak.

A liberális napilap emlékeztet rá, hogy egy hónapja egy másik nagy amerikai protestáns felekezet, az Episzkopális Egyház is hasonló reformokat fogadott el. A két egyház döntése akár fordulatot is hozhat a meleg papok felszentelését eddig elutasító protestáns egyházak szemléletében – véli a The Los Angeles Times.

Az egyház konzervatív presbiterei mindent elkövettek a reformok megakadályozása érdekében. Ám hiába: kis többséggel ugyan, de a többség úgy döntött, hogy a lutheri tanítással nem ellentétes a monogám kapcsolatban élő melegek felszentelése és presbiterré választása – kommentálja a történteket a The Washington Post. A kisebbségben maradt konzervatívok közül azonban sokan nem nyugszanak bele a döntésbe, és ezért az egyházszakadás lehetősége sincs kizárva.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Közel az Úr

Elküldte Angyal Gabriella idő 2009. augusztus 26., 23:18
Emlékezzünk Sodomára! Amikor az erkölcstelenség a tetőfokára hágott, akkor pusztította el az Úr Sodomát.