Megünnepelték Luther születésnapját – Tintatartót dobáltak a wartburgi várfalra

Létrehozás: 2009. november 10., 14:18 Legutolsó módosítás: 2009. november 10., 14:20

Wartburg – Luther Márton (1483-1546) 526. születésnapjának megünneplésére került sor ma Wartburgban, ahol többek között életre keltették a reformátort övező leghíresebb mítoszt is. Forrás: jesus.de

Luther egykori szobájában a wuppertali esztétika professzor, Bazon Brock és a Halléban élő művész, Moritz Götze rekonstruálták Luther tintatartó dobálását – állt a Wartburg Alapítvány által kiadott közleményben. Biztos ami biztos alapon azért előre befóliázták a Luther szoba falait, nehogy az ominózus régen ejtett folt megsérüljön a modernkori dobálás közben.

Ők azonban nem elégedtek meg egyetlen titatartó eldobásával, rögtön 150 tintával töltött üveggolyót vágtak a falhoz Luther asztalától.

Az eredményt azonban nem hozták nyilvánosságra, a felvételeket majd csak november 24-én a Berliner Schlossplatzon vetítik le.

Hogy mi is ez a tintadobálási hajcihő? A legenda szerint Luther 1521-22 között a Biblia fordításával volt elfoglalva a várban, amikor az ördög megkísértette őt. Mivel a tintatartója volt legközelebb hozzá, ezért a sátánra azt dobta, hogy elüldözze magától. Ennek bizonyítékaként már évszázadok óta a wartburgi vár egyik szobájának a falát mutatják a látogatóknak, ahol egy tintafolt látható, de ez a kutatók szerint nem bizonyító erejű erre a legendára.

A legenda magyarázói szerint Luther utalását nem kell szó szerint venni. Amikor jegyzeteiben azt fejtegeti, hogy az ördögöt tintával űzte el, az csupán azt jelenti, hogy a Biblia lefordítását ugyan meg akarta akadályozni az örödög, de ő mégis tinta segítségével papírra vetette azt, azaz Isten Igéjének leírásakor felhasznált tintával űzte el magától az ördögöt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben