Megtiltják a vallási ereklye megcsókolását az új influenza miatt

Létrehozás: 2009. szeptember 10., 09:32 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 10., 09:34

Nápoly – Nem lesz szerencséje annak, aki Nápolyba megy, hogy megcsókolja a Szent Januarius vérét tartalmazó edényt, ugyanis az új típusú influenza terjedése miatt idén mellőzik a szertartáson a vallási rituálét. Forrás: InfoRádió

Nápolyban bejelentették, hogy némi változás lesz a Szent Januarius (olaszul San Gennaro) vértanúhalálára emlékező ünnepség programjában, ugyanis ebben az évben nem lehet majd megcsókolni a püspök alvadt vérét tartalmazó edényt.

Az indoklás szerint azért kellett meghozni ezt a szigorú döntést, mert aggasztó ütemben terjed az új típusú influenza vírusa, sőt múlt héten éppen Nápolyban halt meg az első beteg.

A Krisztus utáni negyedik század elején a korai keresztényüldözések idejében Januarius püspököt több paptársával együtt lefejezték. Néhány évtized múlva ereklyéit Nápolyba vitték, és a szentté avatott vértanút a város védőszentjének választották. Az 1400-as évektől a többi ereklyén kívül a vértanú vérét tartalmazó két kis üvegcse is megjelent a szertartásokon.

Az edényben két fiola található, amelyekben a mártír állítólagos alvadt vére időről időre folyékonnyá válik. Általában a május első vasárnapja előtti szombaton és szeptember 19-én történik a csoda, és így marad nyolc napon át mindkét ünnep után, majd a vér ismét megalvad. 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Csodaország:)

Elküldte Angyal Gabriella idő 2009. szeptember 10., 21:59
Ez elég morbid! Erre a csodára sok ember megtért Istenhez? Kinek milyen változást hozott az életében? Milyen "gyümölcsöt" terem?