Megmenekült az egykor magyarok által alapított iskola

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. december 15., 09:59 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 10:21

South Bend – Egy adománygyűjtési akciónak köszönhetően további három évre biztosította működését a Magyarok Nagyasszonya elnevezésű egyházi iskola South Bend városban (Indiana, Egyesült Államok). A nagy múltú, eredetileg magyarok által alapított, de mára nemzeti jellegét elveszített intézmény sorsáról Fort Wayne-South Bend Katolikus egyházmegye püspöke döntött. Az esetről a wsbt.com számolt be. Forrás: dunatv.hu

Az iskola vezetése számára tavasszal vált nyilvánvalóvá, hogy az egyházmegye bezárja az intézményt, ha az továbbra sem tudja csökkenteni tekintélyes adósságát. Tavaszi és nyári akciójuk során mintegy 115 ezer dollárt gyűjtöttek össze, és mióta az új iskolaév elkezdődött, azt további 80 ezerrel toldották meg.

„A nem csak katolikus vallásúaktól származó pénz nagy részét az egykori diákok gyűjtötték össze, akik számtalan programot szerveztek ennek érdekében” – hangoztatta Clem Wroblewski iskolaigazgató. Hozzátette: személyesen szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek az adománygyűjtésben.

Magyar kivándorlás

South Bend-be az első magyar kivándorlók 1882-ben érkeztek Sopron környékéről. Őket több hullámban újabb emigránsok követték a Kárpát-medence különböző területeiről. A századfordulón megtartott népszámlálás során még csak 743 magyart találtak a városban, de ötven évvel később már legalább tízezer honfitársunk, illetve leszármazott élt South Bend-ben. Így ez lett a harmadik legnagyobb magyar közösség Észak-Amerikában. A kivándorlók utolsó hulláma 1956-ban érkezett. A városban – főként az asszimilációnak köszönhetően – napjainkban alig ötezren vallják magukat magyarnak.
Forrás: Hoppál Mihály Vallási élet és etnikus tudat egy amerikai magyar közösségben című munkája

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben