Martin Luther Kingre emlékeztek feketék és fehérek egyaránt

Létrehozás: 2010. szeptember 02., 10:12 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 02., 10:15

Washington – Glenn Beck összejevelt szervezett ott, ahol Martin Luther King pontosan 47 éve mondta el a híres Van egy álmom kezdetű beszédét. A város másik felében viszont a feketék emlékeztek a nagy napra. Forrás: kitekinto.hu

A New York Times szerint szombaton hatalmas tömeg vett részt Washingtonban a Lincoln Memorialnál tartott összejövetelen. Az eseményt a híres rádiós személyiség és konzervatív jobboldali politikus, Glenn Beck szervezte. Martin Luther King 47 éve ugyanezen a napon és ugyanezen a helyszínen mondta el a Van egy álmom című beszédét.

Glenn Beck a vallási újjászületésről beszélt. Úgy véli, hogy Amerikára túl sokáig volt jellemző a sötétség, vissza kell találnia a fénybe, Istenhez. Szerinte az országnak most már a sebek helyett a pozitív, kellemes dolgokkal kellene foglalkoznia. A múlt helyett a jövő felé kell tekinteni.

Az eseménynek olyan hangulata volt, mint egy nagy vallási pikniknek. A szervezők körülbelül 500 ezerre teszik az összegyűltek számát, viszont az NBC News szerint ez a szám inkább a 300 ezerhez közelít. Az mindenestre biztos, hogy sokan ellátogattak a Tea Party által szervezett összejövetelre.

A feketék a város másik felében emlékeztek meg a számukra sokat jelentett napról. Ezen az összejövetelen kevesebben, körülbelül hétszázan, vettek részt. A jelenlévők egy menetet tartottak, ami a Dunban középiskolától indult, ez volt az első fekete diákok számára megnyitott iskola Washington D. C.-ben,  és  a Lincoln Memorial közelében ért véget.

Al Sharpton, emberjogi aktivista, szerint az álmot még nem sikerült elérni. Igaz, hogy sokat fejlődtek, de állítása szerint még hosszú út áll előttük.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben