Magyarok Burgenlandban, figyelnek a köztársaságra

Létrehozás: 2009. január 07., 08:49 Legutolsó módosítás: 2009. január 07., 08:50

Bécs - A burgenlandi magyarság nem sok helyen mondhatja el magáról, hogy többségben van. Talán az egyetlen ilyen az ottani református gyülekezet. Így a lelki pásztor is természetesen honfitársunk. Gúthy László fesőőri lelkész elmondja a pontos számarányokat is, de talán ennek a magyar nemzetrésznek az esetében már az is nagy dolog, hogy egyáltalán van miről beszélni. Forrás: Magyar Rádió / Vasárnapi Újság

Magyarok Burgenlandban, figyelnek a köztársaságra

Gúthy László

Figyelnek a magyarok köztársaságára azok a honfitársak, akik az osztrák államban születtek, annak polgárai. Trianonban a háborúban vesztes Ausztria is kapott magyar területeket. Az elmúlt majdnem 9 évtized alatt alig-alig voltak intézményei az őrvidéki - későbbi osztrák elnevezéssel burgenlandi - magyarságnak, a lélekszámuk 6-7 ezer főre csökkent. De mostanában talán javulni látszik a helyzet.

Lehet magyarul tanulni, a vasfüggöny lehulltával pedig feléledtek a gazdasági kapcsolatok, így nyelvünk szerepe is felértékelődött. A legnagyobb segítséget azonban az anyaországi köznapi állapotok javulása jelenthetné a felsőőrvidéki magyarok számára. A felsőőri tiszteletestől találkozásunkkor elsőként gyülekezet nagysága felől érdeklődtem. A felsőőrvidéki magyarok a civilek és a gazdaság után várják a hivatalos Magyarország érdeklődését is - mondja Gúthy László fesőőri lelkész.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben