Madrid lazítana a szigorú abortuszszabályozáson

Létrehozás: 2009. május 18., 11:24 Legutolsó módosítás: 2009. május 18., 11:26

A spanyol kormány csütörtökön elfogadta a terhességmegszakítás szabályait enyhítő, a katolikus egyház által bírált törvénymódosítás tervezetét. Forrás: MTI

José Luis Rodríguez Zapatero bő egy éve megalakult második kormánya még az idén elfogadtatná az előterjesztést a parlamentben. A kormányzó szocialisták nem rendelkeznek többséggel a törvényhozásban, minden kezdeményezésükhöz meg kell szerezniük kisebb pártok külső támogatását.

Az abortuszt legalizáló 1985-ös törvényen tervezett átfogó módosítás legjelentősebb eleme, hogy feltétel nélkül törvényessé tenné az abortuszt a terhesség 14. hetéig. Emellett a 16. életévüket betöltött kiskorúaknak szülői engedély nélkül is lehetővé tenné ezt az orvosi beavatkozást.

A kormány érvelése szerint a jelenlegi szabályozás szükségtelenül megbélyegzi a nőket, hiszen bűncselekménynek nyilvánítja azt, ha egy anya a törvény által fölsorolt három lehetőségen kívül veteti el magzatát. Az új törvény a mai spanyol realitásokat tükrözi, hasonló az európai országok többségében hatályos abortusztörvényekhez - jelentette ki Maria Teresa Fernandez de la Vega miniszterelnök-helyettes. A módosítások része, hogy törölnék az abortusz tényállását a büntető törvénykönyvből.

Az ellenzéki konzervatívok és a katolikus egyház ellenzi a tervezett változtatásokat. Utóbbi intenzív abortuszellenes kampányt folytat, többek között azzal érvel, hogy a kihalás szélén álló állatfajok, például a hiúzok fokozottabb védelmet élveznek, mint az emberi magzatok.

Az Európai Bizottság 2004-ben felvett adatai szerint Spanyolországban a lélekszámhoz viszonyítva több terhességmegszakítást végeznek, mint például Németországban, ahol pedig igen megengedő a szabályozás.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben