Kritikus szolidaritást vállalnak az amerikai keresztények Obamával

Létrehozás: 2009. március 19., 15:38 Legutolsó módosítás: 2009. március 19., 15:40

New York – Az USA évek óta elveszítette morális iránytartását. Most végre remény van arra, hogy Obama megválasztásával az ország morális iránytűje is visszaáll, ám ehhez szükség van az egyházakra is – írja John Thomas, a Krisztus Egyesült Egyháza lelki vezetője az egyház feladatáról. Forrás: reformatus.hu reformiert-info.de

Leírja, hogy nyolc éven át nem volt egyházának semmiféle kapcsolata a Bush-kormányzattal. Obama érdeklődést mutat a találkozásra, a megbeszélésekre és a tapasztalatcserére – folytatja Thomas.

Az UCC, mint az USA leghaladóbb egyháza, egyúttal Obama lelki otthona is. Ugyanakkor a hatalom közelsége nagy kísértést is jelent az egyház számára – tette hozzá már szóban az egyházi vezető Németországban, ahol az EKD elnökével, Wolfgang Huberrel is tárgyalt az egyházak előtt álló feladatokról a XXI. században.

„Kritikus szolidaritással kísérjük az új kormányt, s megtartjuk vele szemben a prófétai távolságot és a mértéktartást”.

Az amerikai nagy egyházban várható, hogy a júniusi egyházelnöki választáson a fekete lelkészt, Geoffrey Blacket választják meg elnökké.

Az UCC 1957-ben jött létre különféle protestáns egyházi irányzatok és közösségek egyesülésével. Meglehetősen sok német kivándorolt is tartozik ide, akik a XIX. század folyamán hagyták el hazájukat. Ennek a protestáns egyháznak rendkívül erős és bátor a társadalmi kérdésekről alkotott egyházi-teológiai látása és véleménye.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben