Koszovó: Egyházi maffia után nyomoz a rendőrség

Létrehozás: 2010. február 17., 12:23 Legutolsó módosítás: 2010. február 17., 12:25

A koszovói pravoszláv egyházi maffia ügyében kezdett nyomozást a szerb rendőrség. A gyanú szerint a nélkülöző koszovói szerbek számára létesített népkonyháknak küldött belgrádi milliók egy részét eltulajdonították, amiből villákat építettek és telkeket vásároltak. A koszovói ortodox pravoszláv körzet püspökét már leváltották. Forrás: InfoRádió / Nagy Nándor

Két napja a szerzetesek és az ottani szerbek egy csoportja verekedett össze a koszovói Gracanica kolostor előtt, most pedig a rendőrség nyomoz jelentős pénzügyi visszaélések gyanúja miatt.

Alapos a gyanú, hogy az egyházi illetékesek milliókat tulajdonítottak el abból a pénzből, amelyet Belgrádból küldtek a 1200 rászoruló koszovói szerb számára létesített népkonyháknak. Félhivatalosan a leváltott püspök titkárát, Simeon szerzetest tartják a főbűnösnek, aki Görögországba szökött.

Az üggyel kapcsolatban megemlítik egy korábbi miniszter nevét is, akit a szerb kormány a koszovói vallási épületek karbantartásával bízott meg.

Hasonló sorsra jutott annak a pénznek is egy része, amit a szerb állam utalt át a koszovói egyházi épületek tatarozására, újjáépítésére és karbantartására. A koszovói egyházi körzetnek még saját építkezési vállalkozása is van, amely Szerbia területén is vállalt munkát, és ezért nem kellett adót fizetnie.

A pénzből lakásokat és villákat építettek Belgrádban és környékén, valamint telkeket és luxuskocsikat vásároltak.

A feltűnően nagy lábon élő szerb pravoszláv egyházzal kapcsolatban egy belgrádi illetékes nem zárta ki más egyházi körzetek pénzügyi helyzetének felülvizsgálatát sem.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben