Koogle, a kóser kereső

Létrehozás: 2009. június 16., 11:23 Legutolsó módosítás: 2009. június 16., 11:25

Ultra-ortodox zsidók számára indult internetes kereső Koogle néven: a szájt felhasználói biztosak lehetnek abban, hogy nem kerülnek a vallásuk által tiltott, például szexuális tartalmú oldalakra. Forrás: origo.hu

Yossi Altman, a Koogle-t működtető cég vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott, a keresőt az úgynevezett ultra-ortodox rabbik szigorú vallási előírásainak is megfelelőre tervezték meg. A vallási előírásoknak teljességgel megfelelni kívánó felhasználók számára korábban nem volt lehetséges a web használata, a Koogle azonban számukra is lehetővé teszi a honlapok böngészését.

A keresőszájt találatai között ugyanis kizárólag olyan szájtok jelennek meg, amelyek nem sértik a vallási előírásokat, így a Koogle-on keresgélve biztosan nem bukkannak például szexoldalakra, de még olyanokra se, amelyek ruhát viselő nők fotóit tartalmazzák – az ultra-ortodox zsidó előírások szerint ugyanis ez is tiltott. E vallás művelői egyébként a rabbik előírása alapján például televíziót sem birtokolhatnak. Szombat (Sabbath) napján a kóser szájton keresztül nem lehet vásárlásokat, sem pedig munkát végezni a vallási előírásoknak megfelelően – számolt be a Reuters.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben