Kínos botrányt okozott Ahmadinezsád az ENSZ rasszizmus elleni világkonferenciáján

Létrehozás: 2009. április 21., 10:01 Legutolsó módosítás: 2009. április 21., 10:03

Az utcán tüntetések, a tárgyalóteremben fütty és kivonulás fogadta Svájcban az iráni elnököt. Az ENSZ találkozó főszónokaként Mahmúd Ahmadinezsád barbár rasszizmussal vádolta Izraelt és felszólított arra, hogy a világ nemzetei vessenek véget a cionizmusnak. Forrás: MTI, ATV

Amikor Ahmadinezsád a pódiumra lépett, Franciaország és több mint húsz másik ország képviselője kivonult az ülésteremből. A konferenciát az Egyesült Államok, Kanada, Németország és további öt nemzet bojkottálja. Az antiszemita szónoklat a holokauszt nemzetközi emléknapján hangzott el.

Sérelmezték azonban, hogy épp a vatikáni küldöttség nem vonult ki az ülésteremből a beszéd alatt A Szentszék küldöttsége, amelyet Silvano Tomasi, a genfi székhelyű ENSZ-hivatalok állandó vatikáni megfigyelője vezet, „nem hagyta el a termet” – erősítette meg a hírt a vatikáni szóvivő.

Federico Lombardi nem kívánta kommentálni az európai küldöttek magatartását. A szóvivő csupán annyit jegyzett meg, hogy az ülésről kivonult több mint 30 ország képviselői szabadon dönthettek a kivonulás mellett.

Az iráni elnök beszéde „nem jó irányba halad, hiszen még ha nem tagadta is a holokausztot, sem Izraelnek a létezéshez való jogát, szélsőséges és elfogadhatatlan kifejezéseket használt” – szögezte le később Lombardi atya a Vatikáni Rádióban.

A svájci ENSZ-konferencia helyszínén több szervezet, köztük iráni ellenzékiek tiltakoztak a rendezvény főszónoka ellen. Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád ellen tiltakoztak, akinek a politikájával nagyon sok iráni nem ért egyet. A tiltakozók szerint az emberi jogokat Iránban kellene megvédeni, mert az iráni nép sokat szenved a mostani vezetés alatt, miközben az elnök Genfben a szabadságról szónokol.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben