Kiírták a Bibliából Isten nejét

Létrehozás: 2011. március 21., 11:37 Legutolsó módosítás: 2011. március 21., 11:38

1967-ben Raphael Patai – magyar származású tudós – először vetette fel a kérdést vajon ki lehetett az ókori izrealiták által imádott Asera? Francesca Stavrakopoulou kutatónő ennek a rejtélynek eredt a nyomába. Forrás: Discovery NEws, hir24.hu

Az angol tudós nem mást állít, mint hogy Jahve – azaz Isten – női párja Asera. Amulettek, feliratok, ősi szövegek és ábrázolások őrzik Asera emlékét, amit a Biblia ószövetségének kánonja teljesen eltörölt.

Asera –Stavrakopoulou szerint – mint más női istenségek a korban: termékenységi istennői szerepet „látott el”.

A kutatónő a Sínai-sivatagban Kr. e. 8. századból származó feliratokon még a Biblia Istenével megegyező pozícióban feltüntetve találta Asera nevét. Az úgynevezett Királyok könyvében is utalások találhatók az női Isten kultuszára.

J. Edward Wright Arizonai Izrealita Valláskutató a Discovery Newsnak úgy nyilatkozott, valóban említik a héber feliratok egy szinten Jahvét és Aserát, sőt a Bibliában is maradtak nyomai „Isten feleségének".

Wright szerint Asera neve összefügg az ókori főniciai Astarte azaz a babilóniai Istár nevével, akit az egyik legnépszerűbb termékenységi istennőként tartottak számon az ókori Közel-Keleten.
 

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk Jahve és Asera kapcsolatáról (Discovery News)
Egy magyar tanulmány az Asera-kultuszról (Miskolci Egyetem)
Egy könyv Aseráról (Library Thing)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben