Kiállítás nyílik VIII. Henrikről Londonban

Létrehozás: 2009. február 17., 22:45 Legutolsó módosítás: 2009. február 17., 22:47

London - Majdnem öt évszázadig volt a Vatikánban, most egy időre visszatér Londonba az a levél, amelyben VIII. Henrik leírta „megváltoztathatatlan szándékát", hogy feleségül veszi Boleyn Annát. A levél a British Library kiállításának keretében lesz látható. Forrás: Magyar Kurír

Az 1528-ban íródott levél minden valószínűség szerint a király válása kapcsán – amely később az anglikán egyház létrejöttéhez vezetett – került a Szentszék birtokába. A most először nyilvánosságra kerülő levél Henrik leghírhedtebb szerelmi kalandjába nyújt betekintést. Boleyn Anna, aki tudta, hogy a király szeretőket tart, nem akart Henrik ágyasa lenni. A levélben Henrik kifejezi vágyát, hogy feleségül vegye Annát. A levelet úgy írta alá, mint egy szerelmes iskolásfiú, Anna nevének kezdőbetűi köré szívet rajzolt.

Az anglikán egyházat létrehozó király életét bemutató kiállítás címe: VIII. Henrik – az ember és az uralkodó. A tárlat célja, hogy a mítoszon és a sztereotípiákon túl bemutassa Henrik tetteinek indítékait, érthetőbbé tegye szempontjait.

A Vatikánból kapott levél csak egy a sok kölcsönzött tárgy közül: az érdeklődők számos portrét, faliszőnyeget, fegyvereket, hivatalos leveleket, térképeket, könyveket tekinthetnek meg. Látható lesz majd többek között Henrik és első felesége, Aragóniai Katalin házassági szerződése, Boleyn Anna zsolozsmáskönyve, I. Erzsébet (Henrik és Boleyn Anna lánya) születését hírül adó irat, VI. Edvárd (Henrik és Jane Seymour fia) naplófeljegyzése apja haláláról, Henrik imakönyve.

A kiállítás – amellyel VIII. Henrik trónra lépésének 500. évfordulójára emlékeznek – április végétől szeptemberig látható.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben