Karrierje árán sem szavaz az állami abortusztámogatásra

Létrehozás: 2009. augusztus 10., 16:05 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 10., 16:06

Washington – Anh Joseph Cao amerikai kongresszusi küldött egy louisianai lapnak nyilatkozva elmondta: nem fogja megszavazni az Obama-kormány egészségügyi reformtervezetét, amely közpénzből finanszírozná a mesterséges magzatelhajtást. Forrás: Magyar Kurír

„Tisztában vagyok vele, hogy ha a reformtervezet ellen szavazok, az valószínűleg politikai karrierem végét jelenti. De együtt kell élnem magammal, és mindig az az evangéliumi mondat jut eszembe, hogy 'mit ér az embernek, ha megnyeri az egész világot, de a lelke kárát vallja?' Világosan látom, hogy mindenki számára biztosítani kell az egészségügyi ellátást. De nem lehetek cinkos egy olyan törvény megalkotásában, amely ártatlan életek ezreinek kioltását teszi lehetővé" – idézi a vietnami származású katolikus képviselőt a CNA.

Timothy Dolan New York-i érsek ugyancsak a CNA-nak adott interjújában alapvetően jónak nevezte az amerikai egészségügyi reformtervezetet, ám mint mondta, ha az egészségügy – az abortusz, az aktív eutanázia és az embriók elpusztítása révén – „az élet elpusztítása felé fordul, akkor az már nem egészségügy, hanem 'egészségtelen' ügy, amihez semmi közünk".

„Minden egészségügyi rendszer kizárólag azért létezhet, hogy az emberi életet szolgálja, nem pedig fordítva. Az emberi élet nem árucikk, nem fogyasztó, nem fogaskerék egy nagyobb, bürokratikus rendszerben, hanem maga a cél, az egészségügy pedig a megőrzésére szolgáló eszköz" – hangsúlyozta az érsek, majd hozzátette: „Egyes véleményekkel szemben az egyháznak igenis meg kell szólalnia az egészségügy körül zajló vitában, hiszen a kórházi ellátásban részesülő amerikai betegek közel egyötöde a katolikus egészségügyi ellátó rendszer tagja. Úgyhogy kérem, hallgassák meg véleményünket, hiszen meglehetősen régóta benne vagyunk már ebben az 'üzletágban': az első klinikákat, kórházakat és egészségügyi ellátó rendszereket a katolikus egyház tagjai indították."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben