Istentiszteleteken emlékeztek a német ámokfutó áldozatairól

Létrehozás: 2009. március 12., 12:30 Legutolsó módosítás: 2009. március 12., 14:12

Winnenden – A Stuttgart melletti Winnendenben történt iskolai ámokfutás után csütörtökön országos gyásznapot tartanak egész Németországban. Mint ismeretes, a merénylő, Tim Kretschmer 15 embert gyilkolt meg március 11-én délelőtt az Albertville-Reáliskolában. A 14 és 15 éves áldozatok kilencen voltak, meghalt három tanár és menekülés közben az ámokfutó még három embert lelőtt. A 17 éves fiú végül magával is végzett. Forrás: MTI, idea.de, Reuters

Angela Merkel (CDU) szövetségi kancellár a tragédia után egész Németország gyásznapjáról beszélt és csütörtököt gyásznappá nyilvánította.

Ma tehát egész Németországban emlékezések vannak a winnendeni ámokfutó áldozataira. Félárbocra eresztették a zászlókat a középületeken, és számos iskolában megemlékezéseket tartanak.

A politikai rendezvények túlnyomó többségét elhalasztották, az országot szinte kizárólag a merénylővel együtt összesen 16 halálos áldozatot követelő, szerdai vérfürdő foglalkoztatja.

A hatóságok folytatták a nyomozást a merénylet körülményeinek feltárására, és mindenekelőtt a 17 éves fiú tettének indítékait igyekeznek kideríteni, egyelőre kizárták a szerelmi csalódást.

A hírek szerint a fiú már régóta kitűnően bánt a fegyverrel. A Kretschmer-család a tehetősebbek közé tartozik a korábban csendesnek számító délnémet kisvárosban, az apa, Jörg, egy húsz embert foglalkoztató csomagolóüzemet vezet, ahol a felesége is dolgozik.

A családfő 15 lőfegyvert birtokol, amelyeket egy elzárható tárolóban tart, egy 9 milliméteres Beretta pisztoly kivételével – fia ezzel gyilkolta meg áldozatait. Fiával egy lövészklubba jártak, Tim, kifejezetten jó céllövő volt.

Közben Winnendenbe – több tartományból is – pszichiáterek, illetve lelki segélynyújtók csapata érkezett, hogy segítsen az áldozatok hozzátartozóinak, a diákoknak, sőt rendőröknek is a történtek feldolgozásában. Az iskolában az ámokfutás idején körülbelül ezer diák tartózkodott, akik között jelenleg 15 evangélikus lelkigondozó végez most szolgálatot.

A waiblingeni evangélikus egyhármegye esperese, Eberhard Gröner támogatásáról biztosította a rászorulókat és a rendőrséget is, ezekívül pedig két gyászistentisztelet megtartását is elrendelte az evangélikus templomokban, egyet még 11-én tartották-, a másikat pedig ma tartják meg.

A Württember és Badeni egyházmegye evangélikus püspökei,
Frank Otfried July (Stuttgart) és Ulrich Fischer (Karlsruhe) is megrökönyödve állnak a tett előtt és mélyen megérintette őket a tragédia.

July közleményében az áldozatok szüleihez szólt: „Reméltük, hogy Németországban többé ilyen képeket nem fogunk látni. Gondolataimban és imádságaimban azokkal a diákokkal, tanárokkal, és hozzátartozóikkal vagyok, akik a tragédia áldozatául estek.”

Fischer is imádságban emlékezett meg a gyilkosság áldozatairól és arra kérte a gyülekezeteket is, hogy imádkozzanak értük.

Az EKD vezető püspöke, Wolfgang Huber (Berlin) elmondta, hogy a gyilkossággal sajnos újra felelevenednek a korábbi évek hasonló ámokfutásai.

Németországban ugyani smár történt hasonló tragédia: 2002 április 26-án Erfurtban egy 19 éves fiú a Gutenberg-Gimnáziumban 12 tanárt, 2 diákot, egy titkárnőt, egy rendőrt ölt meg, majd magával is végzett.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben