Irinej pátriárka meghívta a pápát Szerbiába

Létrehozás: 2010. február 01., 13:25 Legutolsó módosítás: 2010. február 01., 13:41

Belgrád – Irinej, a szerb ortodox egyház január 22-én megválasztott új pátriárkája első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy intenzívebb párbeszédet és szorosabb együttműködést kíván megvalósítani a katolikusokkal. Az újságírókat tájékoztatta arról, hogy a Szerbia délkeleti részén fekvő Nis városában 2013-ban nagy ökumenikus találkozóra kerül sor. Forrás: Magyar Kurír

Itt született ugyanis 1700 évvel ezelőtt Nagy Konstantin császár, aki 313-ban a milánói ediktummal kihirdette a római császárságban a vallásszabadságot, véget vetve a keresztényüldözésnek.

Irinej pátriárka kifejezte azt a reményét, hogy ezen a találkozón részt vesz majd XVI. Benedek pápa is. A pátriárka kifejtette, hogy a szerbiai pápalátogatás jó alkalom lehetne a két egyház közötti kapcsolatfelvételre, az ökumenikus előrehaladás megújítására. Olyan útról van szó, amelynek kereszténynek és őszintének kell lennie, azzal a céllal, hogy építsük Krisztus egyetlen egyházát.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a belgrádi Blic című napilapnak adott nyilatkozatában nagyon bátorítónak nevezte Irinej pátriárka ökumenikus magatartását. A Szentszék sajtótermének igazgatója azt is hangsúlyozta, hogy a Szentszék nagy érdeklődéssel követi a szerb ortodox egyház által 2013-ban Nisben megrendezendő ünnepségek előkészítését.

A belgrádi sajtókonferencia történelminek tekinthető, mivel ez volt az első alkalom, hogy a szerb ortodox egyház feje a tömegtájékoztatásnak ezt a formáját választotta.

*

Nemrég a Vatikáni Rádiónak adott interjújában a nagybecskereki katolikus püspök, Német László verbita szerzetes elmondta, hogy ők vetették fel a pápa meghívásának ötletét egy találkozón.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben