Internet: egy új, megtérítendő földrész

Létrehozás: 2008. november 23., 15:54 Legutolsó módosítás: 2008. november 23., 16:21

Róma - Tíz évvel az első katolikus honlapok megjelenése után az egyháznak már nemcsak annyi a feladata, hogy jelen legyen a weben, hanem az is, hogy feleljen az ott megjelenő, spiritualitás iránti igényre. Az internet számos lehetőséget nyújt a keresztény tapasztalatok átadására. Forrás: Magyar Kurír

Internet: egy új, megtérítendő földrész

Internet

 A világháló egyik végétől a másikig hívő és nem hívő internetezők milliói küldenek a virtuális univerzum felé a léttel és a spiritualitással kapcsolatos kérdéseket. Az Egyesült Államokban 2007-ben a Google keresőjébe leggyakrabban beírt kérdés ez volt: „Kicsoda Isten?” A katolikus egyház egyre inkább fel is figyel erre a spirituális éhségre. Olaszországban egy bíboros nemrégiben arra szólította fel a szerzetesnőket, hogy hozzanak létre vitafórumokat, míg a jezsuita Antonio Sparado arra buzdítja a katolikusokat, hogy váljanak virtuális misszionáriusokká a „Second Life” oldalon.

 

„Bátorítjuk azokat az egyházi kötődésű csoportokat, amelyek még meg sem tették az első lépést a világháló felé, hogy minél hamarább lépjenek” – hangsúlyozta a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa 2002-ben Az Egyház és az Internet című kiadványában. – „Elfogadhatatlan a bátortalanság azért, mert félünk a technikától, vagy bármilyen más okból, mert az internet rengeteg pozitív lehetőséget rejt.”

 

10 év alatt a francia nyelvű katolikus oldalak száma megtöbbszöröződött. Minden egyházmegyének és vallási közösségnek megvan a maga honlapja. Az Alexa.com nevű internetfelmérő intézet szerint a Francia Püspöki Konferencia közel havi 3 millió látogatóval 2007-ben a világ első 20 katolikus honlapja közé tartozott.

 

Mégis, ha beírjuk az Isten szót a Google keresőjébe, csak a második oldalon találjuk meg az első katolikus honlapot. Ha az Internet egy külön kontinens, ahogy a szakértők szeretik nevezni, nem elég egy keresztet letűzni ahhoz, hogy megtérítsük. Hogy felkeltsük az internetezők figyelmét, alaposan kell ismerni a web működését. Márpedig a katolikus oldalak többé-kevésbé zárt hálókban működnek.

 

„Az egyház nem áll a helyzet magaslatán a multimédia területén, még ha lassanként kezdi is behozni a hátrányát. Fontos lenne, hogy kilépjen megszokott közegéből, és merjen tanácsot kérni az internettel kapcsolatban világi szakértőktől” – véli Marc Favreau, az Orléans-i Egyházmegye kommunikációs felelőse. De képes-e a virtuális világ valóban megérinteni az internetezők lelkét?

 

Yves Bériault domonkos atya szerint igen. Ő 13 éve ad lelki tanácsokat az interneten. „Rengeteg lelki támogatást kaptam a honlapján. Maga volt az én virtuális templomom” – írta neki nemrég egy három évvel ezelőtt Tunéziába hazatoloncolt internetező. Bériault atyához rengeteg kérdés érkezik a lelki életről, és minden tizedik nem vallásos ember részéről. „Az internet olyan, mint egy katedrális – véli az atya. – Vannak oda-odalátogatók, lelki utat kereső emberek, elkeseredettek, akik az öngyilkosságot fontolgatják, és Isten ellen vádaskodó szenvedők. Az interneten az anonimitás mindenki számára lehetővé teszi, hogy feltegye legszemélyesebb kérdéseit.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben