Idén biztos nem avatják boldoggá II. János Pált

Létrehozás: 2010. július 13., 08:06 Legutolsó módosítás: 2010. július 13., 08:08

Róma – Santo subito! – követelték II. János Pál pápa azonnali szentté avatását a lengyelek az egyházfő temetésén. Az olasz sajtó szerint azonban a Vatikánban az azonnalnak is ki kell várni az idejét. Hiába imádkoznak nap mint nap 12 ezren az elhunyt egyházfő sírjánál. Forrás: Népszabadság / Sárközy Júlia

Subito, de nem subitissimo – foglalta össze II. János Pál kanonizációjának menetét az apostoli palotákból mindig pontos információkkal szolgáló Il Giornale vatikanistája, Andrea Tornielli. Pedig úgy tűnt, hogy a 2005 áprilisában milliók által búcsúztatott egyházfőt rekordidő alatt avatják boldoggá, majd szentté. Elődje halála után két hónappal XVI. Benedek igent mondott az eljárás elindítására, és tavaly decemberben elismerte hősies erényeit. Vagyis a boldoggá avatáshoz csak a lengyel pápa által tett csoda bizonyítása hiányzik. Itália annyira hitt abban, hogy Wojtyla még a szintén nagyon gyorsan, hat év alatt boldoggá avatott kalkuttai Teréz anyát is megelőzi, hogy a sajtó a pontos dátumot is ismerni vélte: 2010 október közepe, a lengyel pápa 1978-as megválasztásának évfordulója. Római tudósítónk értesülése szerint az októberi időpont sokáig biztosként szerepelt a diplomáciai naptárakban is. II. János Pál neve azonban nincs az idén boldoggá avatandók között. Sőt Tornielli szerint jövőre sem lesz ott.

A csodatétellel kapcsolatban merült fel probléma. A kanonizációs eljárás ügyvédje, Stanislaw Oder a francia apáca, Marie Simon-Pierre gyógyulását választotta. A Parkinson-kórból felépült nővér esetét vizsgáló orvosok azonban nem találták bizonyítottnak a csoda általi gyógyulást.

A végleges orvosi döntésre várva a vatikáni sajtóteremben azt hallani, hogy a boldoggá avatás nem versenyfutás, II. János Pállal sem kivételeznek. Az sem titok, hogy a Wojtyla volt személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek által sürgetett minél gyorsabb boldoggá avatás a római kúria fenntartásaiba ütközik. – A Vatikánban attól tartanak, hogy a hirtelen kanonizáció után a nagy pápa elfelejtődik – írta Tornielli, aki a háttérben Wojtyla egykori és Ratzinger pápa jelenlegi embereinek ellentéteit sejti.

Rómában még mindig gyakran hasonlítják össze az előző pápát a jelenlegivel. A Szent Péter tér körüli szuvenírárusok szerint a turisták most is inkább a II. János Pál arcával díszített tárgyakat viszik, sírjánál pedig naponta 12 ezren állnak sorban. XVI. Benedek audien ciáin viszont többen vesznek részt mint a korábbi pápa idején.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben