Huber püspök szerint Nagypéntek „csendes péntek”

Létrehozás: 2009. április 09., 11:54 Legutolsó módosítás: 2009. április 09., 12:06

Koblenz – Mainz – Az EKD, a Németországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Wolfgang Huber szerint Nagypénteknek „csendes pénteknek” kell lennie, ami azt jelenti, hogy tartózkodni kell ezen a napon a nyilvános rendezvényektől. Forrás: ekd.de

Huber püspök szerint Nagypéntek „csendes péntek”

Wolfgang Huber

„A halálról és a keresztről való elmélkedéshez csendre van szükség” – írta a püspök a „Rhein-Zeitung” nevű újságba írt kommentárjába.

„Aki Nagypénteket ily módon értelmezi és éli meg, hálás lehet azért, hogy nem színes kavalkád és éles hangok törik meg a csendet és a nap gyászát.”

A püspök ezzel az állami rendezvények ellen is felemelte hangját: „Nagypénteken kívül egyetlen ünnep nincsen, amelyet a német ünnepekről szóló jogi szabályozásban, erősebben kellene védeni. Más ünnepekkor lehet mókázni, de ezt a napot a csendesség öleli át, ezért aztán a nyilvános szerepléseknek ilyenkor meg kell szűnniük” – írta a püspök.

Nagypénteken a keresztények Jézus szenvedéseire és kereszthalálára emlékeznek. Húsvéttal együtt ez a kereszténység egyik legfőbb ünnepe.

Ezen a napon Németországban tilos mindenféle tánc- és sportrendezvény. Színházak ugyan előadásaikat megtartják, de a programoknak alkalmazkodniuk kell Nagypéntek szellemiségéhez.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben