Huber az evangélikus iskolák képzéshez való jogáért emelt szót

Létrehozás: 2009. május 14., 12:22 Legutolsó módosítás: 2009. május 14., 12:24

Halle – A Németországi Protestáns-Evangélikus Egyház tanácsának elöljárója, Wolfgang Huber az esélyegyenlőségre hívva fel a figyelmet, az evangélikus iskolák erősebb támogatását szorgalmazta. Forrás: epd.de, EKD.de

„Az iskolák szempontjából az egyenjogúság a legfontosabb, erre kötelez bennünket a keresztényi mérték is” – mondta Huber Halléban tartott beszédébe. A püspök az evangélikus iskolák második közép-németországi konferenciáján vett részt, amelyre iskolák igazgatói, tanárok és szülők voltak hivatalosak.

Huber szerint az evangélikus iskola olyan intézmény, ahol az értékteremtés és értékek megbecsülése az igazságosság talaján áll. A keresztény iskolákban a szűkre szabott, teljesítmény utáni hajsza ezért visszafogottabb.

„Az embereket éppen a jelenlegi krízishelyzet tükrében sem szabad csak a társadalomban felmutatott hasznosságuk alapján kategorizálni, hanem méltóságuk tiszteletben tartását kell mindig szem előtt tartanunk. Az evangélikus iskolák különleges erőssége az, hogy minden tanulót saját egyéni teljesítőképessége alapján értékelne és ezzel hozzájárulnak a képzési igazságossághoz.”

Az evangélikus képzésrendszer jövőbeni feladatait a püspök abban látta, hogy az iskolai formák és struktúrák különböző modelljeit valósítsák meg. Az egész napos iskola elismerése mellett lehetőséget kell adni a képzési különbözőségeknek is. Az EDK fórumain mostanában felvetődött a kérdés: két vagy háromlépcsős képzési rendszert támogassanak-e – jegyezte meg a püspök.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben