H1N1: A német egyházak az úrvacsorakor a higiénia fokozott betartására szólítottak fel

Létrehozás: 2009. november 12., 11:56 Legutolsó módosítás: 2009. november 12., 11:57

Lipcse – A sertésinfluenza terjedése miatt a német egyházak az úrvacsorakor a higiénia fokozott betartására szólítottak fel, de azt semmiképpen sem tartanák jónak, ha a H1N1 fertőzésveszély miatt a hívek nem látogatnák az istentiszteleteket. Forrás: epd.de

A hívők fokozottan figyeljenek a higiéniára – mondta Irene Mildenberger, az Egyesült Német Evangélikus-Lutheránus Egyház (VELKD) Liturgiatudományi Intézetének felelőse, Lipcsében.

A közös kehelyből szolgáltatott úrvacsora során 4-6 személyenként fertőtlenítsék a kelyhet alkoholos törlőkendővel. Javasolják azt is, hogy csak annyi bort töltsenek a kehelybe, ami 10 személynek elegendő. Utána mossák ki a kelyhet. A kehelyből való közös borfogyasztás helyett lehetőség van arra is, hogy a kenyeret vagy az ostyát belemártsák a kehelyben lévő borba és úgy vegyék az úrvacsorát.

„Az ostya bemártását csak ebben a veszélyes helyzetben tartjuk jónak, egyébként a kehelyből való ivás az, ami gyülekezeteinkben a helyes gyakorlat. Extrém esetekben, ha például egy gyülekezetben valóban fertőzést tapasztaltak, akkor le lehet mondani a bor vételéről is. Számos gyülekezetben külön kehelyhből fogyasztják a bort, ezt a gyakorlatot jelen esetben is lehet folytatni” – magyarázta a teológusnő.

A baden-württembergischen Szociálisminisztérium szóvivője az istentiszteletekkel kapcsolatban csak annyit mondott el, hogy azok, akik veszélyeztetettnek tartják magukat, inkább az oltást válasszák.

„Ha valaki fertőzött, akkor őt arra kérjük, hogy nem menjen emberek közé, mert ezzel is a vírus további terjedését akadályozhatja meg. Aki beteg, mindenképpen keresse fel az orvosát” – mondta a szóvivő, aki azt tanácsolja, hogy a béke jeleként egymás adott kézfogás helyett inkább bólintsanak egymás felé az istentiszteletek látogatói.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben