Engedélyezik a brit abortusz és óvszerreklámokat?

Létrehozás: 2009. április 07., 12:36 Legutolsó módosítás: 2009. április 07., 12:40

London – A brit reklámetikai felügyelőség új tervezete főműsoridőben is engedélyezné abortuszklinikák és óvszergyárak hirdetéseit a rádióban és televízióban. Forrás: Magyar Kurír

A javaslat ellen kezdettől fogva tiltakozott az Egyház és számos életvédő szervezet. Ha a tervezet a jövő év elején életbe lép, Nagy-Britanniában lesz érvényben a világ egyik legliberálisabb szabályozása a szexualitással és fogamzásgátlással kapcsolatos hirdetések sugárzása terén. Az életvédő szervezetek pedig attól tartanak, hogy a magas hirdetési tarifák miatt nem lesz lehetőségük saját televíziós kampányra.

A javaslat szerint csak a kifejezetten 10 éven aluliaknak készített műsorok alatt nem lenne engedélyezett az ilyen jellegű reklámok sugárzása. Jelenleg egyetlen tévécsatorna kivételével este 9 óra előtt tilos az óvszerreklám. Azonban például az egészségtelen ételek reklámozása továbbra sem lesz engedélyezett a 16 éven aluliak részére.

A tiltakozók szerint az eddigi tapasztalatok azt látszanak igazolni, hogy az óvszerek nyílt reklámozása drasztikusan fokozni fogja a fiatalkorúak szexuális aktivitását, ezáltal pedig a hirdetésekkel ellentétben nem csökkenni, hanem éppen növekedni fog a nem kívánt terhességek és a nemi betegségek száma.

Patrick O’Donoghue lancasteri püspök szerint ez a javaslattervezet „az abortuszipar legfőbb érdeke, és újabb csapás az emberi élet szentségére. Ez a terv még több születendő élet elpusztításához vezet, és olyan veszélyeket jelent a nők számára, amelyekről senki nem beszél. A társadalomnak fel kell ébrednie, és véget kell vetni annak a gyakorlatnak, amely az abortuszt a terhesség 'megoldásának' tekinti. Konkrét segítséget kell nyújtanunk a nőknek" – fogalmazott a püspök, és egy skóciai életvédő szervezet (Cardinal Winning Pro-Life Initiative) példáját említette, amely bajba jutott kismamáknak nyújt lelki támaszt, gyakorlati tanácsadást és pénzügyi segítséget is.

Szexuális tanácsadás az iskolában

A hasonló intézkedések fenyegetése még összetettebb, ugyanis Nagy-Britanniában a gyermekek szexuális nevelését összehangoló brit szervezet (Sex Education Forum) erőteljesen szorgalmazza a 11 éven felüliek számára felállított iskolai szextanácsadó központok további terjesztését.

Jelenleg a brit középiskolák harmadában már diszkrét abortusz-tanácsadás is elérhető a diákok számára. A Connexions nevű kormányzati ifjúsági tanácsadói szolgálat pedig olyan segélyvonalakat és szervezeteket reklámoz, ahol a tanácsadók a felnőtt paciensekre is vonatkozó titoktartás mellett dolgoznak, vagyis kiskorúak esetében a szülők tudta nélkül biztosítanak hozzáférést különböző terhességmegszakítási módszerekhez, köztük abortuszhoz is.

Az oktatási, gyermek- és családügyi minisztérium tavalyi jelentése szerint a szexuális nevelésnek „világos kapcsolatot kell teremtenie a fiatalok felvilágosítása és a nemi egészségügyi ellátás között, és meg kell tanítania a fiatalokat, hogyan vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat."

Egy magzatvédő társaság többek között katolikus templomokban gyűjt aláírásokat az ellen, hogy 16 éven aluli lányok szüleik tudta vagy beleegyezése nélkül iskolai tanácsadó központok segítségével kiolthassák magzataik életét.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben