Elégedetlen a romániai ortodoxokkal Washington

Létrehozás: 2009. november 01., 14:43 Legutolsó módosítás: 2009. november 01., 14:45

Washington – A román állam az országban működő kisebbségi egyházak rovására részesíti előnyben a többségi, államvallásnak minősülő ortodox egyházat – marasztalja el az amerikai külügyminisztérium a bukaresti hatóságokat a romániai vallásszabadság helyzetét elemző jelentésében. Forrás: Magyar Hírlap / Bogdán Tibor

A szerzők kifogásolják például, hogy a vezető romániai egyház erős befolyást gyakorol a román politikusokra, akik óvakodnak azoktól az intézkedésektől, amelyek esetleg elégedetlenséget váltanának ki az ortodox egyház képviselőiben. A tavalyi választásokon több olyan törvényt is elfogadtak, amelyek az ortodoxok érdekeit szolgálták, a hivatalos, állami ünnepségeken pedig csaknem kizárólag ortodox papok miséznek. A tavaly templomépítésre, felújításra kiutalt kétszázmillió dollár túlnyomó részét az ortodox egyház kapta meg.

Mindezért a múlt évben a református, az evangélikus, az unitárius, a görög katolikus és a baptista egyház közös panaszlevelet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben az ortodox egyház favorizálásával vádolja a román államot.

Bár a helyi önkormányzatok valamivel toleránsabbak a kisebbségi egyházakkal, mint a központi vezetés, a jelentés velük összefüggésben is beszámol olyan esetekről, amikor az ortodox egyház megpróbált nyomást gyakorolni a kisebbségekre. A kisebbségi egyházak híveit nem­egyszer erőszakkal, tettlegességgel próbálták megfélemlíteni. A helyi hatóságok és a rendőrség nem lépett fel az ilyen megnyilvánulások ellen, mi több, gyakran elnéző az ortodox egyház törvényszegéseivel szemben.

A dokumentum nem feledkezik meg arról sem, hogy a rendszerváltás után húsz évvel a görög katolikus egyház még mindig nem kapta vissza a kommunizmus által jogtalanul elkobzott javait, amelyek az ortodox egyház tulajdonába kerültek.

A zsidóságot illetően az amerikai külügyi jelentés megállapítja: bár Romániában törvény tiltja a holokauszt tagadását, ezért a vétségért eddig még senkit sem vontak felelősségre és nem ítéltek el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben