Egyszerre díjazták a zsinagógát és a katedrálist

Létrehozás: 2009. április 24., 10:35 Legutolsó módosítás: 2009. április 24., 10:36

Ugyanazt az építészeti elismerést kapta meg Kalifornia állam két újdonat épülete: az oaklandi Krisztus a Fény katedrális és a San Franciscóban emelt Beth Shalom zsinagóga. A két szakrális épület az Amerikai Építészek Intézete által adományozott 2009 San Francisco Design Awards díját kapta meg, mégpedig az építészeti kiválóság kategóriájában – azaz voltaképp ezek a nyugati part legjobb házai. Forrás: hg.hu

Oaklandban azért lett szükség új római katolikus főtemplomra, mert a régi az 1989-es földrengésben súlyosan megsérült. A tervezéssel az Egyesült Államok egyik legismertebb irodáját, a Skidmore, Owings & Merrill-t bízták meg, az irodán belül Craig Hartman irányította a munkát. A gyönyörű faszerkezettel kivitelezett, erősen a fényjátékokra építő székegyesház, amelyben akár 1500 hívő is helyet foglalhat egy időben, valódi mérföldkőnek tűnik: a legmodernebb technikákat használva értelmezi újra a katedrálisépítés évezredes hagyományait. A hajó fölé boruló, kosárszerű faszerkezet a gótikus templomok csúcsíves boltozatát idézi, ugyanerre utal a templombelső napszaktól függően változó, a gerendákon különbözőképp átszűrődő napfénytől kialakuló fényjátéka.

A friscói Beth Shalom gyülekezet új zsinagógájának megtervezésével a Natoma Architects vezetőjét, Stanley Saitowitzot bízta meg. Az épület összképét két kemény és letisztult geometrikus forma: az egyenes oldalával felfelé fordított, a szakrális térnek helyet adó fektetett félhenger, és a melléhelyezett, a kiszolgáló helyiségeket tartalmazó kubus. A két tömeg a szín és az anyag alapján is elkülönül, a kubus fémszürke, míg a menóra alakját idéző félhenger lágyabb hatást keltő, bézs színű burkolatot kapott. A határozott formaképzés, amit a környék heterogén színvonalú beépítése indokolt, nem vívta ki a közelben lakók egyértelmű elismerését, az építészetkritikusokét azonban igen.

A nagyszabású gála keretében átadott 2009 San Francisco Design Awards a két szakrális épület mellett egy, a Rothschild Schwartz architects által tervezett családi házat sorolt a legjobbak közé; emellett díjazták a legjobb fenntartható példákat és a meg nem valósult terveket is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben