Vallásközi párbeszéd Kazahsztánban: Az LVSZ főtitkára, Ishmael Noko nem fél az iszlám terjeszkedésétől

Létrehozás: 2009. július 10., 11:08 Legutolsó módosítás: 2009. július 10., 12:19

Asztana – A Lutheránus Világszövetség elnöke, dr. Ishmael Noko arra szólította fel a világ vallási közösségeit, hogy helyezkedjenek szembe a világban egyre jobban elhatalmasodó iszlamofóbiával. A Világvallások és tradicionális vallások harmadik kongresszusának nyitó rendezvényén szólt a főtitkár a kazahsztáni Asztanában, július 1 és 2 között megrendezett konferencián. Mellettefelszólalt még Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallások Közti Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, a vatikáni delegáció vezetője. Forrás: LWI, Magyar Kurír alapján Bolla Zsuzsanna.

Meg kell határozni az etikai és spirituális értékeket, amelyekben mindenki osztozhat. Utat kell találni a párbeszéd, az együttműködés és a szolidaritás számára, főként a mai válságos időszakban – ezekről a témákról tanácskoztak a napokban Kazahsztánban a legnagyobb vallások képviselői, továbbá az ENSZ, az EBESZ és az UNESCO küldöttei.

Az LVSZ részéről Noko elismerte, hogy sajnos rossz emlékek, tudatlanság, előítéletek, jogtalanság, dominancia és elnyomás áll az iszlámmal való félelem középpontjában, amelyek tovább rontják a kapcsolatokat.

„Minden párbeszéd, minden találkozás, a kapcsolataink elmélyítéséhez vezethet, és üzenetet küld a világ felé. Azt tudatja mindenkivel, hogy a vallásközi párbeszéd jelentős és elősegíti a békés közös munkát.

Nemrégiben az amerikai elnök, Barack Obama is kezet nyújtott a muszlim világ felé és ez „reményteli jele annak, hogy elindultunk a gyógyulás felé vezető úton” – hangsúlyozta Noko, aki reméli, hogy a muszlim közösségek vezetői pozitív és nyílt gesztusként fogják értelmezni Obama ajánlatát. Noko főtitkár egyébként kazahsztáni tartózkodása alatt tárgyalásokat folytatott az ottani elnökkel, Nursultan Nazarbajevvel is.

„Az emberi család egysége az alapja a globális szolidaritásnak, és erre épül a közös etikai értékek keresése is, ami szerencsére napjainkban egyre növekvő érdeklődésnek örvend” – emelte ki beszédében Tauran bíboros. Ahhoz, hogy elősegítsük a különböző kultúrájú és vallású emberek közötti párbeszédet, közös erkölcsi alapelveket kell vallanunk, az egyes tradíciók különbözőségének tiszteletben tartásával. Döntő fontosságú az etika, amely képes alakítani az emberek lelkiismeretét, segítséget nyújt a hívőknek, hogy ne a rosszat, hanem a jót válasszák – hangsúlyozta a Vallások Közti Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke.

A vatikáni főpásztor idézte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelyet a modern kori lelkiismeret egyik legmagasabb rendű kifejezésének nevezett: hozzájárult ahhoz, hogy az emberek tudatában legyenek az emberi család és méltóság értékeinek. A hívők feladata, hogy megtanítsák felebarátjuknak: Isten a maga képére és hasonlatosságára, egyenlőnek teremtette az embereket. Olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházott fel minket, mint az élethez, a szabadsághoz és a boldogság kereséséhez való jog – hangzott el Tauran bíboros felszólalásában.

A kongresszuson 35 országból mintegy 77 delegáció vett részt. Összesen 400-an voltak jelen, a világ legfontosabb vallási közösségeinek képviseletében. Mellettük pedig a világ nemzetközi szervezeteinek képviselői is ott voltak,így az ENSZ, az OSZE, az EBESZ és az UNESCO tagjai is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben