Az evangélkus egyház kiáll Merkel mellett

Létrehozás: 2009. február 06., 19:19 Legutolsó módosítás: 2009. február 06., 19:23

Hannover - Határozott támogatásáról biztosította Angela Merkel kancellárnak a holokauszttagadás ügyében elhangzott állásfoglalását a németországi evangélikus egyház. Forrás: hvg.hu, FAZ

Az evangélkus egyház kiáll Merkel mellett

Wolfgang Huber

Wolfgang Huber püspök, az evangélikus egyház tanácsának elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív napilapnak adott, pénteken megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az evangélikus egyház teljes mértékben támogatja és megérti a kancellárnak a Williamson-ügy kapcsán a pápához intézett felhívását, amelyben Merkel a holokauszttagadás elutasítására vonatkozóan egyértelmű állásfoglalást sürgetett.

Huber semmi kivetnivalót nem talált a több katolikus egyházi vezető által bírált nyilatkozatban, s úgy vélte: Merkelnek, - aki maga is egy protestáns lelkész lánya - állást kellett foglalnia, mert - mint fogalmazott - "mi, németek, valamennyien felelősséggel tartozunk a soá (holokauszt) következményei kapcsán".

Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke televíziós nyilatkozatában ugyanakkor élesen bírálta a Vatikánt az elkövetett kommunikációs hibákért. Zollitsch úgy vélte, hogy a holokauszttagadó Richard Willamson püspök kiközösítésének feloldásakor" a pápát könnyelműen kiszolgáltatott helyzetbe hozták". A püspöki konferencia elnöke "nyílt kudarcnak" nevezte, hogy XVI. Benedeket nem tájékoztatták arról: a Szent X. Pius Testvériség papi társaság érintett négy tagja esetében valójában milyen személyekről van szó.

Zollitsch hangsúlyozta, hogy a kiközösítés feloldása nem jelenti a szóban forgó püspökök - köztük Williamson - rehabilitálását. Ehhez mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy az érintettek elismerjék a II. vatikáni zsinat határozatait - fogalmazott a püspöki konferencia vezetője, s egyben közvetve azt a reményt fogalmazta meg, hogy a katolikus egyház végérvényesen szakít a fundamentalistának tartott papi társasággal.

Ezzel egy időben, ugyancsak a Frankfurter Allgenmeine Zeitung arról számolt be, hogy Williamson állítólagos német ügyvédje szerint a tradicionalista püspök holokauszttagadó nyilatkozata - úgymond - nem volt "nyilvános". Az ügyvéd a regensburgi államügyészségnél jelentkezett, amely hivatalból vizsgálatot folytat Williamson ügyében. Az SVT svéd televízióban elhangzott, hatalmas felháborodást kiváltó interjút ugyanis Regensburg közelében vették fel, s Németországban a holokauszttagadás öt évig terjedő börtönnel büntethető bűncselekménynek számít. Az államügyészség képviselője szerint Williamson a svéd televíziós újságíróknak "nyomatékosan kikötötte", hogy az általa adott interjú, - amelynek tartalmát az ügyvéd egyetlen szóval sem cáfolta - csak Svédországban sugározható, s ily módon Németországban az nem számíthat bűncselekménynek.

Az államügyészség szóvivője szerint Williamson "büntetlen előéletű", ezért ilyen esetben pénzbüntetés kiszabása várható. Williamson jelenleg Buenos Airesben tartózkodik, így egy esetleges letartóztatási parancs ügyvédje útján továbbítható számára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben