Az emberkereskedelemről szólt az LVSZ tanácsülésének nyitóistentisztelete

Létrehozás: 2009. október 22., 18:07 Legutolsó módosítás: 2009. október 22., 18:10

Genf – Az emberkereskedelem és az emberi méltóság témáját járták körül azon az istentiszteleten, amelyet október 22-én a Lutheránus Világszövetség tanácsának idei ülése előtt tartottak. A tanácsülést október 22 és 27 között a Genf melletti Chavannes-de-Bogisban. Egyházunkat Gáncs Péter püspök képviseli. A vendéglátó a Svájcban és Lichtensteinben lévő Evangélikus-Lutheránus Egyházak Szövetsége (Bund Evangelisch-Lutherischer Kirchen in der Schweiz und im Fuerstentum Liechtenstein – BELK). Szöveg: LWI alapján Horváth-Bolla Zsuzsanna

A nyitóistentiszteleten a BELK-elnöknője Dagmar Magold, a genfi németajkú Evangélikus-Lutheránus Egyház lelkésze, Marc Blessing és Lusmarina Campos Garcia a genfi angol nyelvű Evangélikus-Lutheránus Egyház lelkésze az illegális bevándorlók, menekültek, rabszolgamunkások valamint a kényszerprostituáltak helyzetével szembesítették a résztvevőket.

Emlékeztettek arra, hogy Isten a keresztény meggyőződés szerint a meggyalázott és tönkretett emberekben kézzelfoghatóvá válik. „Isten együtt sír a sírókkal – hangsúlyozta Magold és Blessing is. – Isten azok között van, akik fogságban vannak, szótlanok és a félelem hatalmában élnek.”

Újságjelentések szerint a humanitárius szervezetek egyedül Svájcban Waadt kantonban, az elmúlt 10 hónap során 19 esetben szembesültek a modern rabszolgatartással. Itt olyan asszonyok voltak az érintettek, akiket prostitúcióra kényszerítettek, valamint olyan férfiak, akik hamis ígéretek miatt kényszermunkásokká váltak. Megverik őket, adják-veszik őket, drogok alatt tartják, hogy függők legyenek.

Különböző bibliai textusokat idézve hangsúlyozták, hogy az elnyomatás nem ismeretlen a kereszténység előtt, de a vigasztalás és Isten szabadító erejének hirdetése a mi feladatunk.

Az istentisztelet végén az LVSZ elnöke, Mark S. Hanson püspök, az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház (ELKA) vezető püspöke hivatalosan is megnyitotta a tanácsülést.

Ma este mutatják majd be a jelölteket, akik közül választják majd meg a Lutheránus Világszövetség új főtitkárát. A választást egyébként zárt ülésen tartják.

A tanácsülés további témái lesznek az LVSZ elnök, és az LVSZ főtitkár, az LVSZ megújulási bizottság és az LVSZ kincstárnok beszámolóinak meghallgatása. Emellett készülnek majd a világszövetség 11. nagygyűlésére is, amelyet 2010-ben tartanak majd. Az emberkereskedelemről, a klímaválságról is szó esik majd.

Az LVSZ tanácsülésen mintegy 75 képviselő vesz részt, közöttük ott van egyházunk képviseletében Gáncs Péter püspök is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben