Az egyházzene misszionárius jellegét hangsúlyozzák

Létrehozás: 2009. március 26., 15:28 Legutolsó módosítás: 2009. március 26., 15:30

Hannover – Szélesebb spektrumú zenei palettával fel lehetne kelteni az emberek érdeklődését a vallási kérdések iránt is – áll a március 24-én Hannoverben nyilvánosságra hozott EKD nyilatkozatban, amely a Hangzó egyház címet viseli. Forrás: idea.de

Az egyházzene misszionárius jellegét hangsúlyozzák

A berlini dóm orgonája

„Egy sokoldalúan alkalmazott egyházi zenei világ kialakítása lehet az evangélikus egyház misszionárius és kulturális feladata a XXI. században” – állítják a nyilatkozat megfogalmazói. Az efféle egyházi zene létrehozásában segítene az, ha az önkénteseket motiválnák, a tehetségeket felkarolnák és a zenei csatornákat, hálózatokat összekapcsolnák egymással.

Az EDK elöljárója, Wolfgang Huber püspök (Berlin) az előszóban a következőket írta:

„A szó és a zene összetartozása az evangélikus kegyesség egyik jellemvonása. Az egyházzenének képzési feladata van. Sok gyermek és fiatal számára a gyülekezeti kórusban való éneklés, a fúvószenekarban való játék a zenével, a keresztény hittel és a közösséggel való első találkozások egyike” – írta a püspök.

A tanulmány szerint a német evangélikus egyházban összesen 32 ezer fúvós, ének és más hangszeres csoportok működnek. Összesen több mint 523 ezer ember vesz részt ezek működésében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben