Ausztriában elhunyt magyarokról emlékeztek meg

Létrehozás: 2008. november 17., 10:09 Legutolsó módosítás: 2008. november 17., 10:09

Bécs - Bad Deutsch-Altenburg - November 8-án ökumenikus istentisztelet keretében emlékeztek meg az Ausztriában elhunyt magyarokról Bad Deutsch-Altenburgban. Forrás: Magyar Kurír

A Pozsonytól néhány kilométerre lévő ausztriai község, Bad Deutsch-Altenburg ősi templomát körülölelő temetőjében az ötvenes évek végén létesítették az Ausztriában elhunyt magyarok jelképes sírját. Gondolva mindazokra, akik a történelem viharában, elkerülve szülőföldjükről, idegenben hunytak el, és idegen földben nyugszanak. Néhány évig rendszeresen felkeresték e sírt a bécsi magyarok, majd évtizedekig a helyiek gondozták azt. Az utóbbi években november első napjaiban megemlékezést tartanak itt a bécsi Európa Club és a Csemadok Pozsony Városi Választmánya szervezésében.

Idén november 8-án került sor a megemlékezésre, ökumenikus istentisztelet keretében. A legenda szerint Szent István király által építtetett templomban ausztriai, szlovákiai és anyaországi magyarok imádkoztak az elhunytakért. Az Európa Club képviseleté-ben Smuk András köszöntötte a megjelenteket, majd a helyi plébános üdvözlő szavai hangzottak el. Az istentiszteleten Karvansky Mónika bécsi református lelkész, majd katolikus részről Herdics György apát szólt a jelenlévőkhöz. Imát mondott továbbá Kiss Miklós mosonmagyaróvári evangélikus lelkész és Soós Mihály református lelkész Bécsből. Az istentiszteleten a Peredről érkezett női kar működött közre.

Az istentiszteletet követően a templom történetével és magyar vonatkozásaival is megismerkedhettek a résztvevők, majd a jelképes sírnál folytatódott a megemlékezés. Itt Csáky Pál, az MKP elnöke, majd Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester mondott rövid beszédet. A koszorúzás után a Himnusz hangjai szálltak, az elhunytak tiszteletére is. A megemlékezés a községben lévő kápolna megtekintésével, majd agapéval zárult.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben