Apa az apához

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2009. február 10., 14:28 Legutolsó módosítás: 2009. február 10., 14:30

Az ilsussidiario.net-en keresztül Bob Schindler, a 2005-ben eutanázia következtében elhunyt Terri Schindler Schiavo édesapja február 8-án nyílt levelet intézett Beppino Englaróhoz, Eluana Englaro édesapjához. Forrás: Magyar Kurír

Kedves Englaro Úr!

Bemutatkozom, Bob Schindler vagyok, Terri (Schindler) Schiavo édesapja.

Bár két különböző földrészen és eltérő kulturális környezetben élünk, sok minden közös az életünkben. Mindketten apák vagyunk, és mindkettőnket ugyanaz az Isten ajándékozott meg gyermekekkel. Az én esetemben hárommal. Az Ön lányának és az én Terri lányomnak születése nem csupán egy esemény volt, hanem egyben Isten cselekedete is.

Emlékszem, amikor Terri lányom kicsi volt, milyen büszke voltam, amikor az emberek dicsérték, hogy milyen aranyos. Ugyanolyan büszke voltam, amikor elkezdett járni, és amikor kimondta az első szavakat. Ugyanez a büszkeség volt bennem serdülőkora alatt, majd amikor felnőtté vált.

Mindkettőnknek van egy lánya, aki súlyos agysérülést szenvedett, és én nagyon jól tudom, ennek milyen komoly következményei lehetnek szeretett családtagunk és hozzátartozói életében. Mindketten ugyanazt a szerencsétlenséget és ugyanazokat a nehézségeket éltük át. Mégis van egy különbség. Az Ön lánya még él, az enyém már nem. Önnek még a kezében van Eluana jövője, én nem tehettem semmit Terriért.

Amikor Terri lányom agysérülést szenvedett, megígértem neki, hogy gondoskodni fogok megfelelő kezeléséről. Nem sikerült. Eredménytelenül küzdöttem a bíróságokkal és lányom férjével, hogy beavatkozzak ápolásába és hazavihessem. Ez nem történt meg, és elkeserít a kudarcom, mert az az ő halálához vezetett.

Családomat és engem fájdalommal tölt el Terri elvesztése, és számomra különösen fájdalmas a mód, ahogy meg kellett halnia. Éhen és szomjan halt.

Kegyetlen és barbár halál ez. Az eutanázia támogatói azt mondják majd Önnek, hogy egy agysérülést szenvedett embernek nem okoz fájdalmat az éhhalál. Én tanúja voltam annak, ahogy ez végbement, és elmondhatom, hogy nem igaz. Messze a legfájdalmasabb halál ez, amit ember megtapasztalhat. Ezért történik mindig a legnagyobb titokban, szemtanúk és kamerák kizárásával.

Ha Ön ezt szándékozik tenni lányával, azt javaslom, készüljön fel arra, hogy mennyire szenvedni fog. Csont és bőr lesz. Szeme kidülled, fogai kiállnak majd, arccsontja kiemelkedik. Szükségtelen, hogy többet mondjak, lánya hihetetlenül szenvedni fog.

A lányom olyan volt, mint a dokumentumfilmekben a náci haláltáborok egy foglya. Amikor élete utolsó napjaiban kértem, hogy a média tanúja lehessen halálának, megtagadták. Nem akarom, hogy akárki más így haljon meg.

Isten Önnek és nekem felelősséget adott, hogy erkölcsi elveket oltsunk gyermekeinkbe, és távoltartsuk őket a rossz úttól. Távol áll Isten akaratától, hogy táplálék megvonásával a lánya halálát okozza.

Bob Schindler

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben