Amerikai figyelmeztetés Kínának a dalai láma születénapján

Létrehozás: 2010. július 07., 09:01 Legutolsó módosítás: 2010. július 07., 09:03

Washington – Az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi szerint a dalai láma a béke és a bölcsesség embere, akit Kínának fontos tárgyalásokra kellene meghívnia. A magas rangú washingtoni politikus kijelentette, ha Peking kiegyezne a vallási vezetővel Tibet ügyében, az jelentősen növelné Kína tekintélyét a világban. Forrás: MTI

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kedden a dalai láma 75. születésnapjának alkalmából arra kérte a kínai vezetést, hogy kezdjen párbeszédet Tibet száműzetésben élő vallási és szellemi vezetőjével. Pelosi szerint a dalai láma a „béke és a bölcsesség embere”. A képviselőházi elnök leszögezte: egyik legfőbb vágya, hogy Peking hívja meg Kínába a dalai lámát fontos tárgyalásokra.

Pelosi gyakran bírálja a kínai vezetést az emberi jogok megsértése miatt, és hangoztatja, eljött az ideje annak, hogy megoldást találjanak a tibeti problémára. Ha Kína egyezségre tudna jutni a dalai lámával, akkor Tibet belső stabilitását biztosítani lehetne, és mindez jelentősen növelné Kína tekintélyét a világban – vélekedett az amerikai képviselőházi elnök. Peking azonban a dalai lámában veszélyes szakadárt lát.

Az 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett vallási és szellemi vezető az erőszakmentességet hirdeti, és azért harcol, hogy Tibet kulturális autonómiát élvezhessen.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben