Abortuszellenes kampányt indít a spanyol katolikus egyház

Létrehozás: 2009. március 17., 09:21 Legutolsó módosítás: 2009. március 17., 09:23

Madr – A madridi kormány a terhesség egy bizonyos szakaszában teljesen törvényessé kívánja tenni az abortuszt, ahogyan az az európai országok többségében jelenleg is gyakorlat. Forrás: MTI

Abortuszellenes kampányt indított hétfőn a spanyol katolikus püspöki konferencia, tiltakozásul amiatt, hogy szerinte jelenleg a védett állatfajok is nagyobb védelmet élveznek az emberi embrióknál. Az egyház olyan időszakban kezdett kampányba, amikor a José Luis Rodríguez Zatapero vezette spanyol szocialista kormány a művi terhességmegszakítás jogi feltételeit enyhítő törvényreformot készít elő.  

José Antonio Martínez Camino, a spanyol katolikus püspöki konferencia szóvivője sajtóértekezletén felvetette: ha oly sok állatfaj részesül védelemben, köztük büntetőjogiban, miért védik kevésbé a születendő embereket. A szóvivő egyúttal bemutatta azokat a plakátokat, amelyekkel az egyház március 25-től – az általa meghonosított „élet napjától” – kezdve kampányát folytatja.  

A falragaszokon egy felöltöztetett, négykézláb mászó kisgyermek és egy ibériai hiúz, Európa egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja látható egymás mellett. Az állaton „védett hiúz” felirat olvasható, a kisgyermek pedig azt kérdezi: „és én?”. Legfelül a „védd meg az életem” felirat buzdít a művi terhességmegszakítás elutasítására.  

A spanyol katolikus püspökök úgy vélik, hogy a készülő új szabályozás a jelenleginél is kisebb védelmet biztosít majd az emberi embrióknak. A madridi kormány a terhesség egy bizonyos szakaszában teljesen törvényessé kívánja tenni az abortuszt, ahogyan az az európai országok többségében jelenleg is gyakorlat. 

A művei terhességmegszakítást a spanyol törvények nemi erőszak esetén eddig a terhesség 12. hetéig, fejlődési rendellenesség esetén pedig a 22. hétig engedélyezték, de nem szabtak semmilyen időkorlátot, ha a magzat veszélyezteti az anya testi-szellemi épségét. Ez utóbbi lehetőséggel élnek az áldott állapotban lévő nők a legszélesebb körben, ám mindez időnként ahhoz vezet, hogy a terhesség kései szakaszában hajtják végre az abortuszt.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben