A vallás iskolai tanításáért küzd a keresztény jobb Texasban

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. július 24., 21:37 Legutolsó módosítás: 2009. július 24., 21:39

A texasi keresztény jobb a vallás iskolai tanítását kezdeményezte a helyi oktatási bizottságnál. Szerintük a vallás és az Egyesült Államok közti kapcsolatot feltétlenül hangsúlyozni kell a tanításban. Az ellenzék túlzónak tartja a keresztény jobb érvelését. Forrás: index.hu

A vallás iskolai tananyagba való bevonását fontolgatja a texasi oktatási bizottság, melyet a helyi keresztény jobb kezdeményezett, írja a Guardian. Fontosnak tartják továbbadni a tanulóknak azt a nézetet, hogy Isten segítsége nélkül az Egyesült Államok sem létezne.

A bizottság kinevezett egy szakértőkből álló csoportot, köztük egy keresztény fundamentalista hitszónokot, aki állítása szerint Amerika erkölcsszelleméért küzd, valamint olyan iskolai tanórákért, amelyek hangsúlyozzák a kereszténység szerepét az Egyesült Államok megalapításában, és azt, hogy a vallás egy polgári erény.

Az ellenzék szerint az indítvány egy burkolt kísérlet a vallásos tanítások iskolákba való becsempészésére, hasonlóan a keresztény jobb korábbi, részben sikeres próbálkozásához, amely során a fejlődéstörténet tanítását akarták korlátozni a biológiaórákon.

David Barton, a csoport egyik tagja és a Wall Builders keresztény szervezet alapítója, azzal érvel, hogy Egyesült Államok alkotmányának pontjaiban Isten is szerepel. Az iratban többek között benne van, hogy „létezik egy Teremtő", valamint hogy „a kormány azért létezik, hogy megvédje az egyén Istentől kapott jogait".

Dan Quinn, a Texas Freedom Network tagja aggasztónak tartja a javaslatot. „Nem hinném, hogy bárki is tagadná a hit történelmünkben játszott szerepét – mondta, majd hozzátette, hogy a David Barton és társai által felvázolt kép túlzás. – Nagyon félrevezető és fondorlatos módja ez az iskolai tananyag elváltoztatásának."

Quinn állítása szerint az eset heves politikai vitákhoz vezethet, csakúgy mint abban a korábbi esetben, mikor a keresztény jobb a teremtéstörténetet akarta belevenni a tananyagokba.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben