A szeretet és a terápia: szépen nő a kisfiú, akit el akartak vetetni

Létrehozás: 2009. március 16., 11:18 Legutolsó módosítás: 2009. március 16., 11:19

Bern – Raphael Tim, 2008 júniusában azért születhetett meg, mert szülei az orvosi tanács ellenére sem vetették el őt. Édesanyja megszülte őt, Raphael pedig azóta is küzd és a gerincoszlopa elkezdett egyenesedni. Forrás: jesus.ch

A szeretet és a terápia: szépen nő a kisfiú, akit el akartak vetetni

A Losenegger család

Az orvosok azért tanácsolták korábban a szülőknek az abortuszt, mert a genetikai ultrahangos vizsgálatokon kiderült, a kisfiú gerincoszlopa nem fejlődik megfelelően és többszörösen hajlott háta miatt a tüdejének nem lesz elég helye a fejlődéshez, a légcsőve pedig be fog hajolni, így képtelen lesz a gyerek a születése után lélegezni. A szülők ennek ellenére kijelentették, hogy vállalnak minden következményt és nem akarják gyermeküket elvetetni.

Raphaelnek szíve oldalán valóban csak három bordája van ott, ahol jobb oldalt hat található. Egy további vizsgálat során kiderült az is, hogy további fejlődési rendellenességei vannak, például négy hallójárata van. A belső hallószervei azonban megfelelően fejlődtek.

A kis harcos születése után azonban életben maradt. Eleinte egy tubus segítségével lélegzett, majd három nap után eltávolították szájából a lélegeztetőgépet és azóta önállóan lélegzik. Akkor az orvosok még azt jósolták, hogy perceken belül meg fog halni a kisbaba, de Raphael azóta is köz, szülei Loseneggerék segítségével. Sőt, az elmúlt nyolc hónapban szüleinek és orvosainak fáradozása nyomán tüdeje rendesen dolgozik.

A kis „energiacsomag” – ahogyan apukája, Tobias nevezi őt, nap mint nap apró csodákkal lepi meg őket. A szeretet és a gondoskodás, a kitartó tornáztatás és foglalkozások hatására az anyagcseréje már helyreállt és a súlyos fertőzéseken is túlvan.

Raphael fizioterápiára jár, ahol a hát izomzatának erősítése folyik. Ennek célja, hogy a kicsi gerince a helyére kerüljön és helyes tartása alakuljon ki. A fiúcskának újszülött korában sajnos nyelve sem volt a helyén, ezért szopni sem tanult meg. Novemberben gyomorszondát kapott, amivel azóta is etetése folyik.

Raphaelnek nemrégiben kibújt az első foga és szülei, Tobias és Vanessa Losenegger abban reménykednek, hogy nemsokára megtanul majd pohárból, szívószállal inni.

Pár hete megfordult az oldalára, így reménykednek abban is, hogy nemsokára magától fel fog tudni ülni.

Az orvosok a kisfiú kétéves koráig várnak a sebészi beavatkozásokkal. Akkorra ugyanis reménység szerint kifejlődik annyira a gyerek mellkasa, hogy elvégezhetik a korrekciós műtéteket.

Nagyobb gondot okoz a kicsi füle. Egy hallókészüléket ültettek be neki nemrégiben, hogy a beszédtanulását elősegítsék nála. A szülők most azért imádkoznak, hogy a kicsi hallása megfelelően fejlődjön és minél hamarabb megtanuljon egyedül inni.

„Raphael születésekor annyira el voltunk a kicsivel foglalva, hogy észre sem vettük, mennyi imádkozó ember áll mögöttünk – mondja az apa. – Olyan emberek is imádkoznak Raphael Tim életéért, akiket nem is ismerünk.”

A gyülekezet, ahová a szülők járnak, egy svájci szabadegyházhoz tartozik. 

A szülők hálásak a nagyszülői segítségért is, akik egy utcában laknak a fitalokkal és mindenben támogatják őket.

„Nélkülük biztosan nehéz lenne a terápiákra eljárni” – állítják, márpedig terápiás időpontjaikkal sajnos még tele van a naptárjuk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben