A pápa az ökumenikus párbeszédet reklámozza

Létrehozás: 2009. január 19., 15:40 Legutolsó módosítás: 2009. január 19., 15:42

Róma - XVI. Benedek pápa további lépéseket tett a katolikus-lutheránus párbeszéd érdekében, amikor hétfőn egy ökumenikus delegációt fogadva elmondta: "Az egyház életében a megigazulás tanának témájával ökumenikus párbeszéd jön létre, amely annak jele, hogy a gyógyulás és üdvösség egyre közelebb van hozzánk". A pápa hangsúlyozta azt is, hogy az egyházak által aláírt dokumentumok továbbgondolása is szükséges lenne, és ehhez ki kellene dolgozni a további alaptéziseket. Forrás: epd.de

A pápa az ökumenikus párbeszédet reklámozza

XVI. Benedek pápa

Mint ismeretes, a katolikus és a lutheránus egyházak tíz évvel ezelőtt Augsburgban közös nyilatkozatot írtak alá a megigazulástanról. Ezzel a reformáció elindulásának egyik alapkonfliktusában sikerült egymáshoz közeledniük a feleknek. Annakidején azonban Luther Márton (1483-1546) épp a megigazulástannal kapcsolatban vívta ki a pápa haragját és határolódott el Rómától, amikor azt tanította, hogy a jócselekedetek helyett egyedül hit által lehet megigazulnia az embernek.

- Az egyház nem csupán a hivők gyülekezete, vagy különböző hittételek institúciója - hangsúlyozta a pápa. - Az egyház, Pál apostol értelmezése szerint is sokkal inkább Krisztus misztikus teste és csak ezen az alapon értelmezhető az egyház sakramentális lényege.

A finn egyházi delegációt az evangélikus-lutheránus Gustav Björkstrand, Porvoo-i püspök vezette.
Az ökumenikus imahéten - amelyet vasárnap óta a világ minden országában, felekezetre való tekintet nélkül, együtt ünnepelnek a keresztények - idén a keresztények egységéért imádkozunk.

A pápa az imahét lezárásakor, a római Szent Péter Bazilikában ökumenikus vesperát tart majd.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben