A Lutheránus Szövetség főtitkára méltatta a finn evangélikusok világméretű misszióját

Létrehozás: 2010. június 16., 09:25 Legutolsó módosítás: 2010. június 16., 10:17

Turku – Genf – A Lutheránus Világszövetség főtitkára méltatta a Finnországi Evangélikus-Lutheránus Egyháznak az egyház egységéért valamint a misszionárius és humanitárius téren világszerte végzett projektjeit. Dr. Ismael Noko június 6-án dr. Kari Maekinen érseki beiktatásakor mondott beszédében, hangsúlyozta, hogy a finn lutheránus egyház mennyire mélyen gyökerezik az északi egyházak ökumenikus tradícióiban. Forrás: LWI, evangelikus.hu

„Misszionárius- és segélyszervezeteik révén nem csak a finnországi szükséget szenvedőkön, hanem az egész világon bajba jutottakon is segítenek személyesen, pénzügyi eszközökkel, esélyt adva” – így Noko.

A finn lutheránusoknak erős bilaterális kapcsolataik vannak az európai ökumenikus mozgalom más egyházaival és ezen túl is – hangsúlyozta a főtitkár és ezzel az evangélikusok és az ortodoxok finnországi kapcsolataira is utalt.

Noko beszédében elmondta, hogy Maekinen egy olyan időszakban lép hivatalába, amikor az egyházakról kialakult képet a nyilvánosság kritikusan szemléli. Azt magyarázta, hogy vannak olyan országok, ahol a lakosság nagy része elfordult a hittől, de Finnországban az emberek 80-83 százaléka az egyházhoz tartozik. A kihívásokkal szemben, amelyek elé a szekularizáció állít bennünket, Finnország máig erősen keresztény lelkületű ország tudott maradni.

Finnország a finn telefonmárka előtt jóval már ismert volt szerte a világon. Noko utalt egy namíbiai nyugdíjas lelkészre, aki annakidején a náluk tevékenykedő finn misszionáriusoknak való hálája jeléül finn neveket adott gyerekeinek.

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, Noko az elmúlt héten Irja Askola, az első finn püspökasszony megválasztásához gratulált.  

Maekinen (55) eddig Turkuban volt püspök, és már több mint 20 éve lelkészként tevékenykedik. A Helsinki Egyetemen tanult, ahol később az egyháztörténeti kutatásban is részt vett. Kórházi lelkigondozó feleségével, Eijával négy gyermeket nevelnek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben