A keresztény-muzulmán párbeszéd bizottsági ülésének zárónyilatkozata

Létrehozás: 2009. február 27., 10:23 Legutolsó módosítás: 2009. február 27., 10:24

Róma - A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa és a monoteista vallások közötti párbeszédért létrehozott Al-Azhar állandó bizottság éves találkozójára Rómában került sor február 24-én és 25-én. A tanácskozást Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallások Közti Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke és Ali Abd al-Baqi Shahata sejk, a kairói Al-Azhar Iszlám Kutatási Akadémia főtitkára vezette. Forrás: Magyar Kurír

„A béke pedagógiájának és kultúrájának előmozdítása, különös tekintettel a vallások szerepére” – e témában hallgatták meg a résztvevők Bernard Sabella, majd Ali Shahata sejk előadását. Az eszmecsere a kölcsönös tisztelet, a nyitottság és a barátság szellemében zajlott. Az a meggyőződés ihlette: fontos, hogy a keresztények és a muzulmánok jó kapcsolatban legyenek egymással, és közösen járuljanak hozzá a világ békéjéhez.

A résztvevők egyetértettek a következőkben:
– A békére és a biztonságra nagy szükség van a mai világban, amelyet számos konfliktus és általános elbizonytalanodás jellemez.
– A keresztények és a muzulmánok Isten ajándékának tekintik a békét, amely ugyanakkor emberi erőfeszítés gyümölcse. Igazi és tartós béke nem érhető el igazságosság, valamint a személyek és közösségek közötti egyenlőség nélkül.
– A muzulmán és keresztény egyházi vezetők feladata a béke kultúrájának előmozdítása saját közösségükben, különösen a tanításon és a prédikáción keresztül.
– A béke kultúrája hassa át az élet minden területét: a vallásos képzést, az oktatást, a személyes kapcsolatokat és a művészetet. Ennek érdekében át kell dolgozni az iskolai tankönyveket, hogy ne tartalmazzanak olyan anyagokat, amelyek a más hitű emberek vallási érzéseit sérthetik a különböző vallások dogmáinak, erkölcsi tanításának és történetének téves bemutatása által.
– A médiának jelentős szerepe és felelőssége van abban, hogy a különböző vallások hívei között pozitív és tiszteletteljes kapcsolatokat mozdítson elő.
– A vallások és az emberiség jövőjét jelentő ifjúságnak különleges gondoskodásra van szüksége, hogy megvédjük őket a fanatizmustól és az erőszaktól, és a béke építőivé váljanak egy jobb világ érdekében.

Tekintettel arra, hogy a béke és az emberi jogok szorosan összefüggenek, az ülésen különös figyelmet szenteltek a személyi méltóság és jogok, különösen a lelkiismereti és vallásszabadság védelmének.

A megoldatlan konfliktusok miatt a közel-keleti népek szenvedéseit figyelembe véve a résztvevők arra kérik a politikai vezetőket, hogy a párbeszéden keresztül, a nemzetközi jog erőforrásait felhasználva az igazság és az igazságosság jegyében oldják meg a szóban forgó problémákat – zárul a keresztény-muzulmán párbeszéd bizottsági ülésének nyilatkozata.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben