A Bajor Evangélikus Egyház zsinaton vitatja meg kérdéses nyilatkozatát

Létrehozás: 2009. február 16., 14:11 Legutolsó módosítás: 2009. február 16., 14:13

München – Március 29 és április 2 között Windsheimban ül össze a Bajor evangélikus Egyház zsinata, amelyen többek között a kerestény-zsidó egymáshoz való viszonyról szóló nyilatkozatot is meg fogják vitatni. Ezt a tartományi püspök, Johannes Friedrich (München) és a zsinat elnökasszonya, Dorothea Deneke-Stoll (Ingolstadt) jelentették be, reagálva a nyilatkozat miatti tiltakozásokra. Forrás: idea.de

Mint ahogyan arról korábban mi is hírt adtunk, több mint 170 lelkész, teológiai professzor és egyháztag tiltakozott a novemberben Straubingban kiadott nyilatkozatra, amelyben a bajor egyházi vezetők azt fejtették ki, hogy a zsidóság megtérítésének kinyilvánítása, a térítési akciók szervezése elképzelhetetlen az egyház számára. Ez azonban a Szentháromság (Atya, Fiú, Szentlélek) egy igaz Isten megkérdőjelezését is jelentené, sőt azt a következtetést is levonni engedi, hogy a jövőben a keresztelőre jelentkező zsidókat akár el is lehetne utasítani.

Friedrich és Deneke-Stoll azonban kifejtették: az egyház misszióstevékenysége nem kérdés, és egyetlen keresztségre jelentkezőt nem szabad elutasítani. Ők csak arra szerettek volna figyelmeztetni, hogy a zsidók és a keresztények bár különböző istenértelmezéseket vallanak, mégis egy bibliai talajon állnak.

A nyilatkozat elleni akciót Martin Fromm (Rüdenhausen bei Schweinfurt) lelkész szervezte, aki az idea kérdésére elmondta: örül, hogy az egyházi vezetés újra foglalkozni fog a nyilatkozattal és protestálásuk nem marad válasz nélkül.

- Izgatottan várom, hogy a Straubingi Nyilatkozat hibáit és gyengéit hogyan fogják korrigálni - nyilatkozta Andreas Späth (Ansbach). – Meggyőződésem, hogy püspökünk vallja: Istenhez csakis Jézus Krisztuson át vezet az út.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben