„Kicsempészték” a dalai lámát a Fehér Házból

Létrehozás: 2010. február 22., 10:09 Legutolsó módosítás: 2010. február 22., 10:11

Washinton – A dalai lámát, miután fogadta Barack Obama amerikai elnök, a Fehér Ház hátsó ajtaján „csempészték ki”; a tibeti vallási vezető az elszállításra váró szemetes zsákok mellett volt kénytelen „kiosonni” az elnöki rezidenciából – látható azon a fotón, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra. Forrás: MTI, AFP

Az AFP/Getty Images fotósa azt a pillanatot kapta el, amikor a sárga-bordó szerzetesi ruhát, meztelen lábfején vékony papucsot viselő Nobel-díjas vallási vezetőt néhány öltönyös-nyakkendős úr kikíséri a washingtoni elnöki rezidencia hátsó ajtaján.

Őszentsége a Fehér Ház Pálma Termének északi ajtaján kilépve a jókora szemetes zsákok mellett elhaladva jutott el a riporterekhez, akiknek annyit mondott, boldog, hogy találkozhatott az elnökkel.

A tibeti buddhisták vallási vezetője elmondta: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy tárgyalhatott a „legnagyszerűbb demokrácia” elnökével. Hozzátette, gyerekkora óta csodálja Amerikát, nemcsak gazdasága miatt, hanem mert a demokrácia, a szabadság, az emberi értékek és kreativitás bajnoka.

Obama a határozott kínai tiltakozások ellenére csütörtökön találkozott a dalai lámával. Az elnök – tekintettel a találkozót hevesen ellenző Peking érzékenységére – a sajtónyilvánosság mellőzésével, zárt ajtók mögött fogadta a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt. A magántalálkozó után – amelynek nem hivatalos jellegére utalt, hogy nem az Ovális Irodában, hanem a Térkép Szobában tartották – közös sajtótájékoztatót sem tartottak. A Fehér Ház nem adott ki közleményt a találkozóról, de közreadott egy fotót, amint Obama és vendége egy kávézó asztalnál beszélget.

Peking korábban figyelmeztette Washingtont: tovább ront az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonyon, ha Obama fogadja a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét. Obama tavaly, közelgő kínai látogatása előtt lemondta a találkozót a Washingtonba érkezett dalai lámával.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben