„Az afrikaiak megértették a pápa üzenetét, a nyugati médiumok nem”

Létrehozás: 2009. március 26., 15:06 Legutolsó módosítás: 2009. március 26., 15:07

A nyugati sajtó a félretájékoztatásról adott példát, igyekezett elhomályosítani a pápa afrikai látogatásának igazi jelentőségét – erről tettek közzé nyilatkozatot március 25-én a kameruni püspökök, utalva többek között a XVI. Benedek pápa óvszerhasználatot kommentáló szavai nyomán keletkezett médiumvitára. Forrás: Magyar Kurír

Ezek a sajtóorgánumok elhanyagolták a pápa üzenetének alapvető pontjait, amelyek az Afrikát sújtó szegénységre, a földrész kiengesztelődés, igazság és béke utáni vágyára vonatkoztak.

A kameruni püspökök „nagyon súlyosnak” nevezik egyes médiumok hozzáállását. Az óvszerhasználat körül kialakult vita elhomályosította számtalan afrikai drámáját, akik más, nem közismert betegségek, szegénység, igazságtalanság vagy testvérháborúk következtében halnak meg. Nem kapnak figyelmet azok a rendkívüli erőfeszítések sem, amelyeket az afrikai helyi egyház tesz, hogy leküzdje az AIDS csapásait. Ezen a téren számos katolikus szervezet dolgozik elkötelezetten: befogadják a betegeket, illetve orvosi és lelkigondozást nyújtanak nekik.

A nyugati tömegtájékoztatási eszközökkel ellentétben a kameruniak jól megértették, örömmel és lelkesedéssel fogadták be XVI. Benedek pápa tanítását, s megmutatták legendás vendégszeretetüket – olvassuk az ország főpásztorainak nyilatkozatában. A kameruni püspökök arra is emlékeztetnek, hogy az egyház nem veti meg az AIDS-betegeket, és tanításával egyáltalán nem segíti elő a betegség terjedését, mint ahogy ezt egyes médiumok állítják – írja a Vatikáni RÁdió.

Az egyház továbbra is tevékenyen kiveszi részét a betegség elleni küzdelem számos formájából. Erkölcsi tekintélyként kötelessége, hogy emlékeztesse a keresztényeket: minden házasságon kívüli szexuális érintkezés hozzájárulhat az AIDS terjedéséhez. Ezért fontos az egyedülállók önmegtartóztatása és a házasságban élők hűsége – olvassuk a kameruni főpásztorok március 25-én kiadott nyilatkozatában.

A dakari érsek is felszólalt a pápa védelmében

Nem kell, hogy a nyugati világ gyámkodjon Afrika felett – mondta Théodore-Adrien Sarr bíboros, dakari érsek a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában. Az érsek bírálta a médiumok egyoldalú beszámolóit a pápának az AIDS elleni küzdelemről kifejtett szavairól. „Engedje meg végre a Nyugat, hogy az afrikaiak úgy reagáljanak, ahogy helyesnek tartják. Az afrikaiak saját felfogásuk szerint élnek és saját felfogásuk szerint gondolkodnak. A Nyugatnak nem kell helyettünk véleményt alkotnia."

„Erről az utazásról olyan sok szépet és fontosat meg lehetett volna írni, azonban egyeseknek csak a konfliktuskeresésen járt az esze. Egyre fontosabb lenne, hogy a nyugati világ és az ott élő emberek ne képzeljék azt, hogy csak ők az igazság letéteményesei és csak az ő véleményük számít."

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben