Zöld energiába fektet a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete

Létrehozás: 2011. november 22., 13:31 Legutolsó módosítás: 2011. november 22., 14:32

Bukarest – Zöld energiába fektet a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete, amely vízierőmű-hálózatot épített egy székelyföldi vállalkozóval együtt. Forrás: MTI

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese aki a nyugdíjintézet vezetője is az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a beruházás ötlete a csíkszeredai Lénárd Andrásé volt, aki partnert keresett a beruházás megvalósításához. A nyugdíjintézet vezetősége egy évvel ezelőtt döntött a közös vállalkozás létrehozásáról, amelyben az egyházi intézmény a többségi tulajdonos.
A nyugdíjintézet jelenleg több száz személynek folyósít nyugdíjat, a tagok száma több ezerre tehető. A nyugdíjintézethez tartoznak a romániai református egyházban szolgáló lelkészek, akárcsak a világi személyzet. A nyugdíjintézet 1956 óta működik megszakítás nélkül, akkor ugyanis a román állam valamennyi romániai egyházat kizárta az állami nyugdíjrendszerből.
Azért döntött most a nyugdíjintézet úgy, hogy a piacgazdaság törvényeinek megfelelően megpróbálja megőrizni a tagok által befizetett járulékok értékét, mert a romániai rendszerváltást követően jelentősen megugrott a romániai református egyházban dolgozó személyek száma. Ez a létszámnövekedés azt jelenti, hogy 25-30 év múlva sokan fognak egyszerre nyugdíjba menni, és akkor nekik is biztosítani kell a járandóság folyósítását, ezért vált szükségessé a pénz befektetése magyarázta a püspökhelyettes.
Kató Béla hangsúlyozta, hogy a vízierőmű-rendszer kiépítése nyomán a környezetvédelmi szempontokat is maximálisan figyelembe vették, emellett a beruházásnak közösségi haszna is van, ugyanis megoldódik Szentkeresztbánya ivóvízellátása.
Lénárd András a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, hogy a több millió euró értékű beruházás részeként a Székelyudvarhely mellett lévő Szentegyháza felett elhelyezett erőmű a vízszintkülönbségre épül, így a vizet egy magasabb szintről elvezetik a sokkal alacsonyabban elhelyezkedő turbinákig, amelyek áramot termelnek. A vállalkozó szerint a jövő év végére az energetikai létesítmények összteljesítménye eléri a tíz megawattot. A tervek szerint ekkor a Budapesti Értéktőzsdére is bejegyeztetik a céget.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben