Női elnök vezeti a Vesztfáliai Protestáns Egyházat

Létrehozás: 2011. november 21., 14:24 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 14:42

Düsseldorf – Siegen eddigi szuperintendense, Annette Kurschus (48) lesz a Vesztfáliai Protestáns Egyház új elöljárója. Az asszony 2012. márciusában követi székében Alfred Buß (64) elnököt. Forrás: evangelisch.de, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

Kurschus mélyérzésű és brilliáns prédikátornak számít, aki számára egyháza kegyes és poltikailag korrekt is egyben.

Amikor az örömujjongás kitört a megválasztáskor Annette Kurschuson megkönnyebbülés látszott, s egyben majdnem sírva is fakadt örömében. 182 szavazatra jogosult zsinati tag közül 143-an rá szavaztak a 2011. november 16-án zajlott ülésen, Bielefeld-Bethelben. Ezzel személyében először vezeti majd női elnök a vesztfáliai egyházat.

Kurschus első körben lelkésznek és lelkigondozónak értékeli önmagát, és választása után világossá tette: Istennel együtt szeretnének útra kelni az emberekkel és problémáikra választ keresni. Véleménye szerint az elnöknek nem menedzsernek kell lennie, hanem pásztornak.

A csökkenő egyháztagság ellenére a jövőbeli elöljáró a népegyház koncepcióját támogatja és hangsúlyozta, hogy a hit nem belépőjegy az egyházba, azok számára is nyitottak a templomok ajtajai, akik bizonytalanok, vagy nem hisznek még Istenben.

*****

Az 1963 február 14-én született Kurschus Rotenburg an der Fuldában látta meg a napvilágot és a hesseni Obersuhlban nőtt fel. Hét évesen költözött családjával Siegenbe. Az egyházat közelről ismeri, hiszen édesapja is lelkész volt. Az orvosi tanulmányok után evangélikus teológiát tanult Bonn, Marburg, Münster és Wuppertal egyetemein.

Segédlelkészi évei után 1993-ban lett gyülekezeti lelkész. 2001-ben helyettes szuperintendens, majd négy évvel később szuperintendens lesz Siegenben. 2008 óta egyháza teológiai bizottságának tagja, 2002 óta pedig a református közösség grémiumának is a vezetője. 2003 óta tagja a Protestáns Egyházi Unió (UEK) liturgiai bizottságának és állandó vendége az UEK konferenciájának. Szívesen hallgat zenét, hobbija a színház, mozi, és a séta. Egyedülálló, gyermektelen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben